Тъжната истина! България само в една снимка.. До този контейнер намерих нещо, което ме натъжи..

В групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно! е споделена снимка, която постепенно натрупва много коментари и споделяния.

Това е снимка на Георги Марков, който пише:

Вървейки по ул. Капитан Мамарчев тази вечер в Силистра пред блок 16Б се натъкна на гледката, която събуди доста емоции в мен.

До контейнера за боклук бяха изхвърлени 6 от 9 тома от поредицата „ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ“ издадена през далечната 1987 година от  Българска академия на науките – БАН. До колкото знам това е научно издание, което обхваща историята на България и българските земи от древността до наши дни, а създаването и е свързано с честването на 1300-та годишнина на България.

Ако трябва да съм честен подминах, направих 10 крачки и си казах, че това не може да бъде реално. Върнах се. Кой по дяволите може да му мине през акъла да изхвърли тези книги? Изобщо каквито и да е книги?!… СРАМ! УЖАС!

Веднага се сетих за учителката ми по история  Margarita Aleksandrova, която ми преподаваше в гимназията, макар и да не ми пишеше високи оценки още я помня. Оказа се че и имам телефона, звъннах и се разбрахме утре да занеса книгите в ПМГ „Св. Климент Охридски“ и те да станат част от библиотеката на училището.

Направих справка в интернет и останах изненадан, че поредицата се продава в различни сайтове на стойност от 500 до 1000 лв.

ДО СТАРИЯ СОБСТВЕНИК:

Уважаеми господин / госпожо,
Сигурен съм, че този пост ще достигне до Вас и искам да знаете, че действието Ви е срам, както за Вас, така и за всички нас, като народ. Работата ми е свързана с издаване на вестник и въпреки, че не съм журналист знам, че който каквото и да говори – Написаното остава! Тези книги са всичко друго, но не и боклук.

За да не се превърне в банален ще завърши с една актуална мисъл на Джордж Сантаяна: „Народът, който не помни историята си, е обречен да го повтори!“

Източник:  Petel