Трябва ли да започна да спортувам, макар да съм над 40?

„По-добре късно от колкото никога” – всички сме чували тази максима и колкото и шаблонно да звучи, отнесена към спорта, има своята доза истина. Физическата активност е изключително важна за пълноценното ни съществуване независимо от възрастта. Според изследвания физическата активност е пряко свързана и с дълголетието.

Тялото ни е създадено, за да се движи. Това е негова естествена функция, която съвременният начин на живот силно подтиска и пренебрегва. Седнали пред компютрите, в колите или срещу телевизора часове наред бавно, но сигурно обездвижваме тялото си и натрупваме стрес и хронична умора.

Натовареното ежедневие често не ни остава избор и спортът остава някъде далеч в плановете ни.

Нещата се влошават съвсем ако никога до сега не сме спортували, липсва мотивация и се оправдаваме с напредването на годините.

Ползите от активния начин на живот са много и е изключително важно да останем активни и спортуващи и след 35-40 години.

Хормоналните и физиологични промени, които постепенно настъпват в женското тяло, оказват своето влияние. Метаболизмът се забавя, което води до лесно натрупване на излишни килограми и все по-трудното им сваляне.

Намаля мускулната маса, което също се отразява на метаболизма. Мускулите са най-енергоемкият орган в нашето тяло и горят калории дори когато са в пълен покой. Колкото повече мускули имаме, толкова по-бърз ще бъде метаболизмът ни. А какво по-добро от това в борбата ни с мазнините и наднормените килограми.

С възрастта отслабва и костната плътност. Според изследвания след 35-40 години губим около 1% костна маса всяка година, а с влизането в менопаузата този процент може драстично да се увеличи.

Хормоналната среда в тази възраст също подпомага тези процеси. Намаленото производство на естроген не може да поддържа нормалното натрупване на калций в костите и тяхната плътност спада.

Настъпват промени и във възстановителните процеси, безсъние, трудно заспиване, водещи до натрупване на хронична умора.

Спортът и балансираното хранене са начин да се справим и преминем леко през всички тези естествено настъпващи процеси в нашето тяло.

Съставяйки менюто си, наблягайте на източниците на пълноценен протеин – пилешко месо, телешко месо, риба , яйца, пуешко месо, нискомаслени млечни продукти.

Полезните мазнини – сурови ядки, семена, зехтин, авокадо, фъстъчено и ленено масло, маслини.

Ограничете въглехидратите, предпочитайте комплексните такива с нисък гликемичен индекс, т.е. покачващи умерено кръвната захар – овесени ядки, пълнозърнести продукти, зеленчуци, бобови храни, кафяв ориз, картофи.

Опитайте да консумирате въглехидратите основно сутрин или след тренировка, когато ще бъдат усвоени пълноценно и няма да се натрупат като мазнини.

Физическата активност е особено важна за поддържане тонуса на сърдечно-съдовата система, на мускулите, за превенция на остеопорозата, за добър метаболизъм, за позитивно настроение и психическа устойчивост.

Независимо от това дали сме спортували или не, дали сме спирали за дълго време и пак сме започвали, никога не е късно да възобновим любимите си спортни занимания.

Важното е да бъдем активни, мотивирани и отговорни към себе си. Така резултатите няма да закъснеят, а тялото ще ни се отблагодари в дългосрочен план.

Източник: edna