Трогателно! Турчин изплати жилищен кредит на младо семейство от Търново, спасили дъщеря му от удавяне

Заможно турско семейство доизплати жилищен кредит на млада двойка от Велико Търново.

По този начин чуждите благодетели се отплатили за спасения живот на дъщеричката им.

Те поискали анонимност, тъй като смятали, че добрите дела не трябва да бъдат изтъквани. Благодарните търновци обаче разказаха за огромния жест на своите благодетели пред в. “Борба”.

“Ако знаех, че случилото се ще ни донесе такава популярност, въобще нямаше да го споменем. В момента съм и на работа, а телефонът ми не спира да звъни и тук вече ме гледат накриво”, каза смутен пред “24 часа” ощастливеният Стоян Колев.

Историята на двамата млади започнала като в романтичен филм преди 8 г. Стоян и Ева следвали заедно, ходили на бригада в САЩ и отскоро вече са собственици на свой дом. 28-годишната жена разказва, че срещнала любовта на живота си на почивка в Турция

“Заедно със семейството ми отидохме на екскурзия в Истанбул. Бях очарована от този град, както и родителите ми.

Единия ден вечеряхме в луксозен ресторант на брега, когато погледът ми се спря на съседната маса, от която ме гледаше симпатичен мъж”, връща се назад тя.

Съдбата си знаела работата, защото търновката и мъжът, който я ухажвал с очи и ѝ хвърлял усмивки, се оказали в един и същи хотел.

“На следващата сутрин той ме заговори на български. Не очаквах да е българин. Оказа се от Стара Загора, дошъл на почивка заедно с приятели в Истанбул. Покани ме на разходка и аз се съгласих”, спомня си тя.

До края на лятната ваканция двамата излизали често, а накрая си разменили координатите.

Искрата между тях била толкова силна, че Стоян започнал да ходи до Велико Търново всяка седмица, за да се видят, докато не решил да запише висше образование в града.

“Бях пропуснал 3 г. след абитуриентския бал, защото исках да си почина от учене, но тогава вече имах повод да запиша висше тук – заради Ева”, казва Стоян.

Тя също била студентка по това време и след първата академична година на Стоян двамата заминали на бригада в САЩ.

Като се върнали във Велико Търново, решили да заживеят заедно. Година по-късно обмислили варианта да изтеглят жилищен кредит, защото не искали вече да бъдат по квартири.

Кандидатствали и банката им отпуснала 50 000 лв. за ново жилище, което превърнали в уютен дом. Вноските обаче били тежки и едва смогвали да ги покрият.

На следващата година родителите на Ева подарили на влюбените романтична екскурзия до мястото, на което се запознали. Стегнали куфарите и отпътували за Истанбул. Втората им екскурзия до южната ни съседка се оказала преломна точка в живота им.

“На третия ден от престоя там бяхме отишли на басейна в хотел, за да се радваме на последните слънчеви лъчи. Случайно забелязах, че едно малко момиченце, което бягаше след друго дете, падна в басейна точно пред мен. За секунда дори не се замислих и скочих във водата да го извадя.

Беше около 2 м дълбочина и щеше да се удави, ако не се бях намесил.

Извадих го, настана суматоха. Дойдоха родителите на детето, които бяха много изплашени”, разказва Стоян.

Майката на момиченцето се оказала българка от Велинград, женена за турчин. Двете семейства се сприятелили и след завръщането на Ева и Стоян продължили да поддържат връзка.

Това лято турското семейство било поканено на гости в дома на търновците и чужденците пристигнали. Останали около 10 дни, като през това време обиколили всички забележителности на града, а съпругата на турчина била като мост за приятелството между двете фамилии.

Един ден в случаен разговор Стоян се изпуснал, че този месец ще му е трудно да събере месечната вноска по ипотечния кредит.

Майката на спасеното от Стоян дете разказала чутото на мъжа си. Той помолил жена си да разпита Ева за общата сума по кредита. Търновката не подозирала намеренията на приятелите си и разказала всичко.

Турчинът помолил съпругата си да предаде на Ева и Стоян, че оттук нататък не трябва да се притесняват за жилищния заем.

“Турският ни приятел изрази готовност да поеме оставащата сума от кредита, но аз първоначално не повярвах”, казва Стоян.

Само дни след като отпътували от Търново, по сметката на Стоян и Ева били преведени обещаните пари.

На обаждането на Ева, която нямала думи да изрази благодарността си, съпругата на турчина отговорила, че животът на детето им е безценен и това е техният подарък за извършеното добро.

Стоян пък споделя, че не е търсил отплата и отново би се хвърлил да помогне на изпаднал в беда, дори и той да е последният бедняк.

Източник: 24 часа