Трикчета, как лесно да свалим излишните килца, след като ударим 40

Ако не сте се придържали към здравословен начин на живот и си позволявате да ядете неправилно, трябва да знаете, че в крайна сметка ще дойде времето, когато метаболизмът ви ще се забави значително. След това е изключително важно да се съсредоточите върху поддържането на нормалното тегло. Когато навършите 50 години, хормоналните промени в тялото и заседналият начин на живот могат да направят загубата на тегло истински проблем. Въпреки това, правилната диета и активният начин на живот винаги ще ви помогнат.

В допълнение, има няколко техники, които ще ви помогнат да отслабнете.

1. Добавете подправки

Много изследвания показват, че пиперът спомага за ускоряване на метаболизма и намаляване на глада. Както се оказа по време на експеримента през 2011 г., хората, които подправят ястията си с лют червен пипер, по правило ядат по-малко и са по-малко привлечени от мастни, солени и сладки храни. Ако ви харесва пикантна храна, тя ще ви помогне да поддържате теглото си в ред. Въпреки това, за стомашни проблеми, такава храна не е най-добрият избор.

2. Станете дете

Забелязали ли сте, че децата ядат много бавно? И това е много добра черта. Проучване, проведено през 2015 г., показа, че хората, които дъвчат всяка част от храната за 30 секунди, се чувстват по- сити, като по този начин се спестяват от консумацията на допълнителни калории и следователно излишни килограми. Много хора са склонни да „преяждат” заради стреса и за да преодолеят тази зависимост, ви съветваме отново да станете дете. Направете по-малки хапки и дъвчете храната по-дълго. Малка чиния също ще ви помогне да консумирате по-малко калории.

Много хора след 50 по различни причини спират да спортуват. Някои се оплакват от болки в ставите, но това не е причина да спрете да се движите. Първо разберете какво можете да направите. Плуване, ходене, елиптичен треньор и колоездене – всички тези дейности не изискват много физическо въздействие. В допълнение, няма да е излишно да се съсредоточи върху изграждането на мускулна маса, която ще ви помогне да поддържате нормалния метаболизъм. Намерете добър треньор – това е първата стъпка към ефективна загуба на тегло.

След 50 години е изключително важно да се съсредоточите върху планирането на вашата диета, която ще ви позволи да избегнете преяждане. Много хора на тази възраст не искат да готвят за себе си сложни ястия, а децата отдавна са отглеждани и вече не живеят с вас. Но винаги можете да намерите възможности за здравословна храна, подготовката на която не изисква много време и усилия. Направете бърза зеленчукова салата, замразете за бъдещата порция супа.

5. Придържайте се към принципа „само няколко парчета“

Един от начините да се насладите на любимите си храни, без да навредите на здравето, е да си позволите само няколко парчета или глътки. Този метод ще ви спаси, докато сте на почивка или с непоносимо желание за нещо вкусно. Въпреки това, да се придържат към този принцип не могат за съжаление всички.

6. Качеството е по-важно от количеството.

Броят на калориите не винаги е ефективен, защото ви кара да се съсредоточите върху количеството, а не върху качеството на храната. Проучванията потвърждават, че диета с висококачествени храни помага да се загуби повече тегло. Престанете да преброявате всяка калория. Това е добър метод, но не бива да се превръща в мания.

7. Изключете телевизора

Проучванията показват, че гледането на телевизия по време на хранене ви кара да консумирате 13-25% повече калории. В допълнение, в последните проучвания се оказа, че повечето хора спират да ядат само като напълно изпразват чинията си или след като гледат любимото си телевизионно шоу. Най-вероятно с това се свързва появата на излишни килограми и консумацията на нездравословна храна. Изключете телевизора по време на хранене и се опитайте да слушате тялото си.

Не забравяйте, че много фактори влияят на ефективността на загуба на тегло, а след 40 броя се увеличават. Но това не е причина да се отказваме! Никога не е твърде късно да промените навиците и начина си на живот, за да постигнете фигура, която ще ви позволи да се чувствате комфортно и уверено.

Източник: За Жената