Това са най-големите митове за спестяване на гориво! Не ги слушайте изобщо..

Когато цените на горивата поскъпнат, шофьорите започват усилено да си споделят от уста на уста съвети за спестяване на гориво. И изглежда, че колкото по-странен е съветът, толкова по-бързо се разпространява.

Проблемът обаче е, че повече от тях са по-скоро градски легенди. Някои от тях пък са били истина – но преди десетилетия, а подобряването на технологиите днес ги правят безсмислен.

Ето някои от най-любопитните „съвети“, които не работят, събрани от сайта NerdWallet. И някои предложения вместо тях, които могат наистина да намалят разхода ви на гориво.

Използването на добавки

В сервизи и форуми често се говори за тайнствените течности, които ще намалят драстично разхода ви на гориво, ще подобрят невероятно работата и дългодействието на двигателя. Някои интернет „експерти“ предлагат добавянето на малко количество ацетон. Тестове показват, че почти никога тези добавки не работят – освен ако двигателят ви не е в лошо здраве, а ацетонът дори може да разгради част от уплътненията.

Какво работи? Слагайте веднъж годишно добавка за почистване на инжектори, за да работи двигателят добре.

Изключването на климатика

Работата на климатика изисква допълнителна енергия, така че двигателят работи по-усилено и гори повече гориво. Това е така, но само донякъде. Ако изключите климатика, най-вероятно ще искате да си отворите прозоците – и така ще елиминирате всяка потенциална полза, като нарушите аеродинамичността на автомобила.

Разбира се, в града при ниска скорост това не е особен проблем, но на дълъг път оставете климатика включен.

Какво работи? Колкото по-бързо шофирате, толкова по-важна е аеродинамичността. Затова избягвайте излишните багажници на покрива и други подобни, както и твърде високите скорости.

Зареждането с бензин рано сутрин

Течностите се сгъстяват при ниски температури, затова зареждането рано сутрин, когато е по-хладно, означава, че получавате повече за парите си, нали?

Всъщност не, защото горивото се държи в подземни резервоари и там промяната на температурата в рамките на деня е минимална.

Какво работи? Всъщност зареждането рано сутрин може да ви спести гориво по друга причина – малко вероятно е да чакате на опашка.

Всякакви джаджи, които пестят гориво

Създателите на такива джаджи, или маркетинг мениджърите, притежават завидна креативност. И макар че е трудно да повярваме, че някой все още се хваща на тази измама, джаджите, които пестят невероятни количества гориво чрез включването им в гнездото на запалката, все още се продават и в България.

Наскоро Popular Mechanics пък откриха, че устройството, което върти въздуха преди да го вкара в двигателя, всъщност увеличава разхода.

Какво работи? Поддържайте автомобила си и сменяйте навреме филтрите – или дори по-рано, ако изглеждат твърде замърсени.

Твърде надути гуми

По-малко съпротивление при търкаляне означава по-малко консумирана енергия. Това е вярно. Както е и вярно, че поддържането на точно напомпаните гуми е много важно. Но минаването над предписаното от производителя не води до ползи, а всъщност ще спомогне за по-бързо изтъркване на гумите, по-дълъг спирачен път и ще намали сцеплението.

Какво работи? Следете често за състоянието на гумите и ги надувайте до предписаното.

Източник: dnesplus