Това е чешмата на щастието в България.. Вече знаеш къде се намира..

Знаете ли къде се намира Чешмата на щастието в България? На около 40 км от София край село Босене (югозападната част на Витоша) има чудотворен извор, по-известен като Живата вода. Името на чешмата на щастието му дава осемчасовият пътеписц Евлия Челеби. Водата извира от устните на канната крокодилска глава и според народните версии има лечебна сила.

Интересното е, че водата изтича на различни интервали от време. Може да спре за няколко минути, след това отново да тръгне или да пресъхне с часове. Интервалите на извиране не следват никаква логика и научно обяснение. Не може да се предскаже кога и колко ще тече. Това загадъчно поведение на водата е родило и много суеверия. Вярва се, че водата спира или капе само когато пред извора застане грешен човек. И обратно – потича, ако срещу нея има добър човек.

Според легендата на върха над извора имало езеро, в което живеел воден бик, който наранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете им, за да се защитят. При една от битките водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес, когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора.

Народът ни вярва, че водата има уникална лечебна сила и много хора идват до извора, за да си наточат вода и да почерпят от живителната й сила. Разбира се, ако водата не прецени, че са лоши хора… Подобни спорадични извори са изключителна рядкост. В Европа такъв има само на още едно място – във френските Алпи.

Село Боснек се намира на около 15 км от Перник. До извора се стига по черен път, подходящ само за високо проходими превозни средства. Пеша се промъква за около час и половина. До самия извор има пещера и изграден убежище.

Източник:  rodnoto