Това е един най-живописните манастири в България! Изключитело място..

Този манастир е сгушен на едно от най-живописните места в родината ни. Обграден от красива зеленина, величествени скали и водите на река Искър, Черепишкият манастир определено омагьосва с красотата си.

Снимка: Черепишки манастирНамира се близо до село Лютиброд, на 10 км от Мездра и на около 85 км от София. До манастира се стига лесно от София по главния път Е79 през Искърското дефиле. На около 5 км преди Мездра има отбивка, която след 4 км води до манастира. Може да стигнете и с влак по направление София – Мездра, като слезете на гара Черепиш.

Снимка: Черепишки манастирМанастирът е основан през управлението на цар Иван Шишман. Смята се, че днешното си име храмът получава от белеещите се кости на загинали воини, останали след епична битка на цар Иван Шишман през 1396. През вековете на робство храмът многократно е бил опожаряван и възстановяван. Днес светата обител включва няколко живописни постройки, сред които се откроява църквата „Св.Георги“.

Въпреки многобройните преустройства, храмът е съхранил първоначалния си вид, включително и част от стенописите си. Едни от най-забележителните съкровища на манастира са иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезана преди повече от 170 години. Любопитно е, че тук Иван Вазов е написал разказа „Една българка“, както и много от произведенията си. В манастира има специален кът, в който са изложени вещи на писателя и негови творби. Тук се съхранява и сабята на Христо Ботев.

Истинското очарованието на манастира обаче се разкрива, погледнат от заобикалящите го скали. Специална пътечка до изхода на последния тунел преди манастира, води до удобна скална тераса, от която се разкрива смайваща гледка.
Източник: rodnoto