Теодосий Теодосиев: Не оставяйте децата неграмотни! Обричате ги да са излишни хора

Кремък от стара диканя и албум с българските манастири носи физикът на папа Франциск

– Г-н Теодосиев, очаквали ли сте някога, че ще ви включат в българската делегация, която по традиция посещава папата в Рим за 24 май?

– Не съм и предполагал, че ще се случи – аз никога не съм ходил по тези свети за всеки българин места. Но тук е по-важен поводът: светите братя Кирил и Методий са носители на грамотност от световен мащаб, разпространители на словото, на мисълта и на мъдростта.

Бях на разговор с кмета на Казанлък Галина Стоянова, когато ѝ се обади министърът на образованието Красимир Вълчев. Той успя веднага лично да ме попита дали съм съгласен да участвам в такава делегация. Лично смятам да занеса във Ватикана за папската библиотека един хубав албум с манастирите в България.

Този папа, за разлика от досегашните, е интересен като личност, защото при условие, че разполага с колосални материални средства, той демонстрира бедност, ходи скромно облечен, няма никаква излишества. Това е папата, който се връща към корените на християнството.

Ще занеса на папата и едно кремъче от стара диканя. То може охраната и да не ме пусне с него, нали е остро.

Идеята за този кремък е на един мой ученик – Желязко Стоянов от Стара Загора, който сега е проспериращ бизнесмен. Някога Исус е казал за свети Петър, а Петър означава тъкмо камък, че той символизира първия камък, върху който ще стъпи църквата. Така че кремъкът е символ на опората. А това, че е от диканя, показва, че с този кремък не са убивали хора, с него някога са вършеели зърното, той е давал храна и живот на хората.

– Премиерът Бойко Борисов пръв съобщи, че ще ходите при папата. Дори каза: “Аз професора много си го обичам.”

– Е, не съм професор, но съм доволен, че подготвям професори. Голяма част от учениците ми са професори. Само в Мюнхенската политехника има 12 преподаватели от кръга на нашата школа. А с Борисов се запознахме преди 2 г., когато ме направиха Мъж на годината. Тогава той ме покани в кабинета си, направихме си снимка пред знамето. Човекът искаше да помогне с каквото може.

– Имате ученици на високи позиции в науката по цял свят и поддържате връзки с тях. “24 часа” писа неотдавна за проф. Теньо Попминчев и неговите открития в областта на лазерите.

– Той направи нещо уникално – успя да убеди американците за проект, по който има школа със студенти, която работи на два континента по 24 часа в денононощието.

Едни и същи задачи аз ги давам тук на нашите лауреати, той – на неговите студенти в Калифорния. И хубавото е, че в Казанлък имаме един осмокласник – Александър Проданов, който изкарва повече точки от студентите в Калифорния на същите задачи. На Попминчев школата е формат на ниво международна олимпиада – от най-елементарното до световно ниво. Професорът постига върхове и в изследователската си дейност – той изгради център за изследване в областта на високите енергии във Виена. Това е нещо много перспективно, едно време беше част от програмите на “Междузвездни войни”. Мисля, че това е българинът, който има най-голям шанс за Нобелова награда по физика.

– Малцина знаят, че вече от 2 г. сте пенсионер.

-Нямах никакво намерение да се пенсионирам, моята идея беше да си работя до гроб, без да търся нищо от държавата.

– А заплатата?

– Ако ми плащат реалната заплата за това, което върша, трябва да получавам колкото Христо Стоичков. Това вече е въпрос на ценностите на обществото. Сега като пенсионер мога да отделям повече време на школата си по физика. Строим и ремонтираме материалната си база – в това отношение малко по малко нещата потръгнаха.

В момента правя един кръжок, в който всяка събота и неделя идват от цяла България ученици, които реално имат интереси в областта на физиката. Те са около 20 души, разделени в две възрастови групи – младша с деца от втори до 7-8-и клас, и старшата – с ученици от 7-и до 12-и. Те стават специалисти от световна величина.

Повече хора идват на летните ни лагери – по 90, 100 деца. Тази година те ще бъдат в с. Оряховица в базата на проф. Минко Балкански, и в курорта “Паниците” над Калофер. Не връщам никого, на всеки трябва да бъде даден шанс, дори и в началото да изостава. Учениците не плащат за уроците. Плащат си само храната и спането, като на курорт. За лекциите си аз получавам нула лева и нула стотинки.

В същото време не вземам пари от държавата, Издържам се с пенсията, преди – със заплатата.

Мога да живея и с 1 лев на ден. Научен съм, живял съм в семейство, в което бяхме 4 деца. Баща ми купуваше чували с боб, тежки по 160 кила. Мога да пестя, има неща, по-важни от материалните излишества.

Но тъжното е, че все по-малко стават хората, които реално имат интереси в науката, това е световен проблем, не само наш. Но дори трудолюбивите японци май предпочитат вече да пишат хайку стихове, отколкото да правят нови технологии.

– Защо бягат?

– Защото е трудно. И ще става все по-трудно. Професорът от Нюйоркския университет Мичио Каку, японец по произход, изнесе лекция в София – каза, че много по-скоро, отколкото ни се иска, ще има милиарди излишни хора. Толкова много техника навлиза, че огромен брой професии ще станат абсолютно излишни. Машината прави нещата по-добре от човека, идва момент и когато по-евтино ги прави. Ще имат работа само тези, които работят с мозъка си, а това е на 10 хиляди души един. Останалите ще получават някаква помощ за безработица, ще ядат ГМО-та.

Има тъпи родители, които пазят детето си да не се преумори. Техните деца ще бъдат от излишните хора. В Германия в Университета на Брауншвайг работят мои възпитаници. Те ми разказаха, че от техния университет изгонили преподавател по оплакване на студенти, че много лесно пускал на изпит.

– А в Казанлък родители се вдигнаха на бунт, че пишете двойки.

– Мъжът на годината си позволил да напише 4 двойки на 400 ученици. Но ако дойдат германци да изпитват тези ученици, по-голямата част от тях никога няма да получат диплома за средно образование. Съжалявам, че преди 24 май го казвам.

Моите възпитаници са основната част от разширения национален отбор по физика на България за предстоящата през юли международна олимпиада. Но това далеч не е най-важното. Олимпиадата е само повод детето да се подготви на такова ниво, че да не бъде от излишните хора. Онзи, който остави детето си неграмотно – само да трепе чудовища на компютъра или да гледа порно, го осъжда да бъде от милиардите излишни хора. А когато един човек е излишен, той и стачка не може да направи – каквото му дадат, това е.

– На 24 май ще бъдете в Рим, изпускате абитуриентските балове.

– По-често ходя на срещи на различните випуски. Иван Бъчваров, който е професор в Шанхай, в Бостън и в Санкт Петербург, преди години каза, че най-интересно е да видиш старите випуски – някой бил нещо, пък станал нищо, друг бил нищо, станал нещо. Да разбереш какво е станало с хората след години, е най-поучителното.

– Тази година дъщеря Ви Йоана завършва първи клас. Ще стане ли физик като баща си?

– Не мога никого да направя физик или математик, ако той самият не иска. Дъщеря ми тази година има 3 медала – два по матемитика и един от общонационален конкурс по рисуване. На стари години съм млад татко. Това, че имам дъщеря, родена без никакво инвитро, показва, че съм млад човек.

Източник: 24 часа