„Там, дето поисках – бях, взех колкото пожелах“ – спомени за Тодор Колев

Големият Тодор Колев, който завинаги ще остане в сърцата на поколенията като един от най-добрите български актьори, комици, музиканти и шоумени, се ражда на днешната дата преди 79 години.

Ето защо решихме да ви припомним един текст, посветен на актьора, който ще ви накара да си спомните за него с усмивка.

„Там, дето поисках бях, взех колкото пожелах.“

Това е мисъл с която от няколко години се събуждам, а сега отново звучи от радиото. Дрезгавият глас на Тодор Колев ме кара да настръхна, просълзява ме. Изпълваме с щастие и усещане за обич. И в същото време с малко тъга.

Съпруга ми знае, че много обичам тази песен и увеличава радиото. В колата е тихо. Аз обикновено пея с цяло гърло, пея и плача, но не и днес. Днес е 26.08 – рождената дата на българския Чарли Чаплин. Днес отдавам почит пред живота и творчеството на човека, който много обичам.

Затварям очи, а от радиото продължава да звучи „чух толкова много лъжи“. Представям си небрежния му жест с който си намества часовника. Усмивката му, по-скоро тъжна по време на изпълнението. Светлина, която излъчва. Стила му и аристократично му поведение.

„Знам, всичко си има край“ – Трудно ми е да му повярвам и да го приема. Поне се опитвам да „не обръщам глава назад“.

„Фалшив герой“ – чувам от радиото. Странно, на мен винаги ми се е виждал истински герой. Защо е кръстил песента си така? Герой, който си е проправил път през времето и е запазил облика и идентичността си.

Поклон пред неповторимия и неподправен – Тодор Колев. 

Автор: Сиана Янева

Източник: edna