Тамяна има невероятна сила! Лекува болести и гони лошата енергия..

Въпреки че има множество лечебни свойства, повечето хора не знаят почти нищо за тамяна. В аюрведическата медицина , в продължение на десетилетия се използва за лечение на артрит, заздравяването на раните и регулиране на хормоналния статус на жените. Според вярванията на Аюрведа, тамянът в дома носи добро здраве на всички членове на семейството.

В Близкия изток, от незапомнени времена, той се използва за поддържане на здравето на устната кухина. Хората от този регион, използвали тамян като дъвка и така подобрявали здравето на зъбите и венците. С използването му, също се предотвратяват инфекции.

Докато на Запад, тамянът е най-известен с анти-възпалителните свойства. Той ефективно облекчава болката, причинена от артрит, без да предизвика нежелани реакции. След това подобрява кръвообращението, както и притока на кръв през кръвоносните съдове, повредени от възпалителни процеси.

Различните изследвания са потвърдили, че екстрактът от тамян, намалява неврологичните увреждания и е ефективен срещу депресия и тревожност. Също така, намалява холестерола.

В ароматерапията се използва за облекчаване на стреса, напрежението, хистерия и депресия. Топла вана с аромат на тамян помага за намаляване на менструални спазми и инфекции на пикочните пътища .

Той помага срещу бронхит, астма, синузит, чести настинки и алергии. С цел да се постигне подходящ ефект, е необходимо да се сложи малко на страна и да се вдишва масло, няколко пъти на ден. Той е отличен за инхалация. В един литър гореща вода, добавете една супена лъжица тинктура от тамян и вдишвайте. Набързо ще почувствате ефекта.

Източник: Блиц