Тайната на перфектните Станимашки сарми по рецепта на баба ми

Станимашки сарми са изпитание за търпението и труда на всяка домакиня. Тайната на приготвянето им се крие в стриктното изпълнение на рецептата.

Една грешка би коствала неописуемият и типичен за ястието вкус. Той е следствие най-вече на щедрото добавяне на една от любимите български подправки – кимионът. Именно прясно смляната подправка прави тези сарми толкова уникални. Ето как да си ги приготвите:

Станимашки сарми

Необходими продукти:

1 кг телешка кайма,

200 г ориз,

100 мл зехтин,

20 г доматено пюре или 2 домата,

фино настъргани или пасирани без люспите,

4 връзки зелен лук или 1 глава стар лук,

1 връзка магданоз,

2 моркова,

10 г смлян кимион,

сокът от 2 лимона,

сол,

черен и червен пипер на вкус,

лозови и зелеви листа за завиване.

Начин на приготвяне: Каймата и оризът се смесват. Зеленчуците се почистват и нарязват на дребно. Добавят се към сместа и се подправят с подправките.

От лозовите листа се подбират най-малките. Ако са големи, се режат на квадрати, по 7-8 см. От зелевите листа се избира само най-тънката част и реже на малки квадрати.

Във всяко парче се поставя по 1 кафена лъжичка от сместа и се завива стегнато. Добре е дъното да се застели с 2-3 реда зелеви листа. Получените сарми се нареждат се плътно една до друга, като се редуват лозова и зелева.

Сармите се заливат с останалия зехтин и сока от лимоните. Отгоре се покриват плътно с още 3-4 пласта зелеви листа. Накрая се затискат с чиния.

Сармите се заливат с гореща вода и зелева чорба в съотношение 1:1. Течността трябва да покрие сармите и чинията отгоре.

Сармите се слагат да заврят. Когато това стане, степента на котлона се намалява до минимум и сармите се оставят, докато течността изври – около 1 час. След като това стане, сармите се оставят затворени за още половин час.

Вкусът на Станимашки сарми се определя като много по-добър от този на обикновените. Поднесени на масата, те си кореспондират перфектно с чаша вино.

В някои български села има практика между сармите да се сложат 2-3 пържоли – пилешки или свински. В някои от рецептите, вместо кайма, се използва ситно накълцано и предварително задушено месо.

Източник: gotvach