С този народен метод може да махнете пердето от очите си!

Добринка Николова е една от почитателките на народната медицина, които знаят десетки и дори стотици рецепти. В момента тя живее във Варна, но иначе е родена в Суворово. Отраснала е покрай своята баба Добринка, която била видна природна лечителка в този край и е помагала на млади и стари със своите умения. Покрай нея и внучката й научава тайните на билките и как да помага с тях на хората. Казва, че това е дарба и че не може да се научи.

С годините, освен бабините си отвари, Добринка започва да прилага и по-нови методи. Като едни от най-ефикасните рецепти, които е изпитала върху самата себе си, се отнасят до болести по очите.

Преди години осъзнава, че от известно време вижда замъглено, а цветовете наоколо са по-бледи от обичайното. Намалява и нощното й зрение. Специалистите й казват, че става дума за начален етап на катаракта или както е известно още това заболяване по народному – перде на очите. Като потомка на билкарка, Добринка се доверява на природните дарове и постига пълно излекуване, съчетавайки няколко лека едновременно.

Тя набира няколко стръка от първата пролетна коприва, измива я и я нарязва много на ситно. Слага я в 200-грамова чаша и към нея прибавя 2 супени лъжици преварена вода и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Разбърква добре сместа и всеки ден си прави компрес, като слага върху чиста марля част от нея и я полага на клепачите си. Така се престоява от 15 до 30 мин. Лечителката отбелязва, че е много важно тази процедура да се прави по едно и също време всеки ден – или сутрин, или вечер, в продължение на поне 6 месеца.

За другата рецепта са необходими 500 г мед и 2 пакетчета канела от по 10 г. Двете съставки се разбъркват добре и от полученото количество се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден  половин час преди хранене.

„Тази рецептата подсилва организма, а ако той е здрав, и очите ще функционират добре. Тя обаче не е подходяща за хора, страдащи от диабет. В такъв случай се препоръчва да се използва боров мед“, пояснява варналийката.

За изпълнението на третата рецепта трябва да се набавят 4 билки – невен, коприва, полски хвощ и великденче. Взимат се равни количества от тях, смесват се и се слагат в книжен пакет или стъклен буркан. 2 супени лъжици от сместа се слагат в 600 мл вряла вода. Запарката се похлупва и се оставя да кисне за около 1 час, след което се прецежда. Разделя се на 3 части по 200 мл. Пие се сутрин, обед и вечер половин час преди хранене. Хубаво е между приемането на медната настойка и билковата отвара да има около десетина минути интервал.

Много е полезно също в чашата да се добави и 1 супена лъжица шведска горчивка.

По време на курса на лечението трите рецепти трябва да се изпълняват едновременно, без пациентът своеволно да се отказва нито от едната от тях.

При перде на очите, както и при всички останали очни заболявания, народната лечителка препоръчва да се ядат поне по 2 моркова на ден, китайско зеле и риба (скумрия, акула, речна пъстърва), както и повече ядки (орехи, бадеми, лешници). Освен това редовно трябва да се похапва и черна боровинка, която е много мощен антиоксидант.

Много полезен за очите и особено в случаите на късогледство е шафран (популярна екзотична подправка, добивана от близълцата на специален сорт минзухари, б. р.). Баба Добринка съветва, че шафранът може да се замени и с куркума, тъй като той се намиря рядко и е изключително скъп. Докато куркумата, която не отстъпва по качества, е евтина и лесно достъпна.

Добре се отразяват на очите и редовните им промивки с лайка. След като се приготви запарка от нея, в течността се потапят тампончета и се слагат на клепачите като компреси за няколко минути.

Източник: Десант