Спестете стотици левове като икономисате от електроенергия! Вижте как!

Цените на предлаганата електроенергия с всяка изминала година непрекъснато се покачват. Както изглежда, тази тенденция ще се запази и занапред, и то на фона на застой на работните заплати.

В днешните трудни времена, проблемът със заплащане на битовите сметки значително влияе на бюджета на всяко семейство. И твърде често, по-голямата част от стойността им, заемат сметките за електроенергия. Как може значително да се намали потреблението на електроенергия, без да вървим след всеки член на семейството с искане за изгасяне на светлината? Днес ние ще споделим с вас няколко житейски мъдрости!

Телевизор

Най-малко електроенергия консумират съвременните плазмени и LCD телевизори. Този факт се отнася и за компютърните монитори. Ако оставите включен 17-инчов телевизор с кинескоп, той ще изразходва до 190 кВт/ч електроенергия. Новите модели телевизори са снабдени с икономичен режим, който ви позволява да икономисате до 130-135 кВт/ч през цялата година.

Компютър

Съвременните модели компютри също са оборудвани със специален режим на икономии. Необходимо е да активирате този режим, ако той не се активира автоматично. След тази процедура, количеството на консумираната електроенергия трябва да се понижи с 50%.

Прахосмукачка

Този уред също е в състояние да икономиса електричество в дома ви. За да се постигне това, е достатъчно на време да почиствате торбичката за събиране на праха и да заменяте въздушния филтър.

Мобилен телефон

Не всички знаят, че оставеното в контакта зарядно устройство изразходва енергия дори след изключване на телефона. В случай, че зарядното през цялото време е включено в контакта, до 95% от потребяваната енергия отива в нищото.

Електрически плот с котлони

При използване на съдове, които не отговарят на размера на котлона, се губи до 10% от електроенергията. За качествено използване на енергийните ресурси, трябва да избирате тигани, тенджери и чайници с дъно с правилна форма, чийто диаметър е равен на диаметъра на нагревателната повърхност на котлона. Също така е добре
винаги да се захлупва с капак тигана или тенджерата при готвене. Това ще спести до 20% електроенергия.

Пералня

Пералнята е способна да преизразходва енергия в два случая: превишаване на максималния товар от пране или обратното – непълно натоварване. В първия случай преразходът на енергия ще бъде около 10-15%, а във втория – 30%.

ладилник

Хладилникът трябва да бъде на прохладно място, далече от устройства, които излъчват топлина. Ако температурата в помещението, където работи хладилникът достигне 30 градуса, консумацията му на електроенергия ще се увеличи със 100%.

А вие пестите ли електроенергия в дома си? Не забравяйте да споделите хитринките, които използвате, по-долу в коментарите си!

Източник: otbaba