Рецепта за борба с хиптертонията на руския лечител Кородецки

При лечение на хипертония храненето е от голямо значение. Ето защо е добре да се подбират храни, които естествено смъкват кръвното налягане надолу

Картофите са един от най-популярните продукти в нашата кухня. Колко ли килограма картофени обелки изхвърляме за една година? Разбира се – много.

Но кората на картофите не е толкова безполезна, колкото изглежда на пръв поглед. От нея се произвежда лепило, биогориво и компост. С нейна помощ може да се излъска среброто до блясък. Какво още трябва да знаете за картофените обелки? При всички случаи ще е добре да разберете как да ги използвате и в полза на здравето.

Кората на картофите, непривлекателна на пръв поглед, съдържа диетични фибри. Също така, в нея се открива голямо количество калий, калций, манган, цинк, желязо и витамин С. Още в средата на 20-и век лекарите насочват вниманието си към кората на картофите. И за това има добра причина.

Картофената кора може да се похвали с огромни ползи за здравето.

Каква е ползата за здравето от картофените обелки?
1. Нормализиране на храносмилането, поради отстраняване на токсините. Освен това продуктът предотвратява абсорбирането на токсините от чревните стени. Помага срещу запек и колики.

2. Подкрепа за здравето на черния дроб.

3. Лечение на повърхностни изгаряния (просто нанесете варената картофена коричка на повреденото място и закрепете подходяща превръзка).

4. Има антимикробни свойства, дължащи се на съдържанието на хлорогенни, кофеинови и галелни киселини.

5. Помага да се намали налягането (за тази цел се използват чайове и бульони от продукта), поради съдържанието на диетични фибри, калий и пептин. Пациентите с хипертония е добре да ползват супи и бульони от корите на картофите поне веднъж седмично.

6. Отвара от кората на картофите в народната медицина се използва като средство за борба с бъбречните камъни.

Александър Кородецки

В допълнение, обелките от картофи се считат за източник на антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на рак. А екстракт от кори от картофи се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивата на захарта.

Ето и рецептата на руския лечител Александър Кородецки за лечение на хипертония и електролитен дисбаланс

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 мл. вода

3 средни картофа

1 морков

1 лук

3 скилидки чесън

1 китка целина

сол, пипер на вкус

КАК ДА СЕ ПРИГОТВИ?

1. Измийте добре картофите и изрежете повредените и зелените области на кожата.

2. Обелете кората с дебелина 10-12 милиметра.

3. Поставете почистените обелки в тенджера, добавете водата и нарязаните зеленчуци (моркови, целина, лук и чесън).

4. Варете около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.

5. Накрая овкусете със сол и черен пипер – бульонът е готов. Бон апетит!

Може да ползвате тази супа поне веднъж седмица, профилактично, или за лечение на състоянията, които изброихме по-горе.

Добре е да се ползват домашни картофи, а не от магазина. По пазарите може да се намери добра реколта, при която стопаните не са ползвали изкуствени торове.

Източник: lekuva