Различните коремчета, които имаме – причните и как да ги стопим за нула време

Изпъкналите коремчета идват в различни размери и форми – и изглежда по различни причини.

Ето как да разберете какъв тип е коремчето ви и как да се преборите с него.

Бирено коремче

Как изглежда:

Имате изпъкнал отпред корем, но не качвате в дупето и бедрата. Ако изглеждате сякаш сте си сложили топка под блузата, значи имате бирено коремче.

Какво го причинява?

Пиенето на прекалено много алкохол, както и прекаляването с рафинираните въглехидрати ще причинят този тип корем. Според скорошно проучване, жените, които изпиват голямо количество алкохол поне веднъж в месеца прибавят 10 см към талията си в сравнение с онези, които не пият. По-подробно изследване на 57 000 души в Дания доказват, че пиещите много са по-склонни да развият кръглокоремче, в сравнение с тези, които пият с мярка. Причината да се оформя този тип корем е в начина, по който тялото обработва алкохола. Мазнините могат да се трупат в две форми: да се добавят към подкожната тъкан или към оментума – по-дълбок слой от мастна тъкан, намиращ се зад коремните мускули.

Този слой мазнина се разтяга от корема към таза и дори може да се намести между жизненоважни органи в тази зона като тънките черва, дебелото черво и черния дроб. Тази висцерална мастна тъкан е основна причина за шкембенцето, защото избутва навън коремната стена.

Причината мазнините да се трупат там е, че мастните клетки в тази зона са много чувствителни на ефектите от инсулин – хормонът, който управлява колко мазнини да се складират в тялото. Когато захарта, съдържаща се в алкохола, се освободи, хормонът казва на тялото да съхранява мазнините в по-дълбокия слой, особено ако по-горният е вече „пълен“.Алкохолът също така забавя и процеса на изгаряне на мазнините, защото органът, управляващ процеса – черният дроб, е зает с това да разрушава токсините от алкохола.

Експертът по хормонален баланс доктор Сара Готфрийд обяснява:„Алкохолът забавя метаболизма с до 70%. Забавянето е временно, но ако се случва често, води до излишни килограми, особено около талията“.

Как да се справите с него?

Следете калориите, които изпивате толкова, колкото и тези, които изяждате. Може да ви помогне да устоите на третата или четвъртата чашка, ако си спомните, че 250 милилитра вино носят на организма 228 калории.  Ан Данси, консултант по пластична хирургия, казва: „Ако изпиете няколко чаши, това е все едно сте изяли 2-3 шоколадови десерта, но не се чувствате, сякаш сте яли, затова сте още гладни. Алкохолът също така стимулира апетита, затова и ядете повече, а излишните калории се складират в тялото“.

 

Подут корем

Как изглежда

Коремът ви е видим и стърчи напред като резервна гума или горен слой на мъфин. Кожата ви често е твърда на допир, сякаш под нея има надут балон.

Какво го причинява?

Коремът е плосък в началото на деня и се издува с течение на времето – най-вече след хранене. Независимо колко голям става, няма да видите промяна в показанията на кантара.

Една от причините е натрупването на въздух. Докато храната се разгражда, пътувайки из червата, бактериите в нея създават 6-8 литра газ.  Но ако ензимите в организма ви се затрудняват с разграждането на дадена храна, тя започва да ферментира, отделят се повече газове и изтикват корема напред. Хирургът професор Бейзил Амори казва, че именно запекът и преяждането могат да създадат този ефект. „Прекалено многото храна в стомаха създава усещането за подуване и по-късно излишните газове водят до още по-голямо подуване и разтягане. Поглъщането на прекалено много въздух, когато дъвчете дъвка или пиете от сламка, води до същия резултат“.

Как да се справите с него?

Спазвайте хранителен режим, който изключва храни, причиняващи подуване, защото те са по-трудни за смилане от организма. Това означава да не консумирате изкуствени подсладители, пшенични продукти, чесън и лук, както и някои плодове като череши и сливи или зеленчуци като артишок, цвекло и гъби.

Професорът допълва: „Диета без млечни продукти също може да помогне за прибирането на подутия стомах, особено за нетолерантните към лактоза.“

 

Корем от стрес

Как изглежда?

Този корем стърчи напред, но е по-мек и увиснал от биреното коремче. Често започва под бюста и оформя меко руло, което стърчи над ластика на панталона ви.

Какво го причинява?

Доктор Мерилин Гленвил казва: „В стресовите ситуации хормонът кортизол освобождава захар в тялото, за да има енергия, да избяга или да се бори. Но ако не извършвате физическа дейност, както тялото ви очаква, тази енергия няма къде да отиде. Затова се връща отново в тялото под формата на мазнини“. Тя допълва: „Ако сме под постоянен стрес, складираните мазнини отиват в долната част на корема, където ще са по-близо до корема и лесно ще могат да бъдат превърнати в енергия при друг спешен случай“.

Как да се справим с него?

Редуцирайте нивата на стрес с релаксиращи техники като дълбоко дишане и медитация, както и повече сън, така че тялото ви да не се чувства сякаш трябва да се подготвя за атака.

Хапването по малко и на често помага да се спре въртележката на хормоните, в това число и кортизолът, обяснява лекарката. „Яжте повече бавноотделящи се въглехидрати и не се хранете в движение, тъй като това изпраща сигнал на тялото ви, че сте в опасност“, добавя тя.

 

Крушовиден корем

Как изглежда?

Дори и да имате тънка талия, имате упорити мазнини около бикини линията, заедно с по-пищни бедра и дупе, които създават крушовидна форма.

Какво го причинява?

Причината за трупането на тегло е, че някои дами имат повишен естроген, който често е генетичен, но може да се дължи и на други проблеми, които причиняват дисбаланс в женските хормони.

Тези медицински състояния включват ендометриоза, в която тъканта, която обикновено расте навътре в матката израства извън нея и изпомпва повече естроген и фиброми – доброкачествени тумори на мускулната тъкан, растяща вътре в утробата. Тя засяга 1 на 10 жени в детеродна възраст, а 3 от 4 жени на възраст от 30 до 50 развиват фиброиди в определен етап.

Жените могат да бъдат изложени на по-голямо количество естроген, ако поемат много синтетични форми на хормона от месата, водата, контрацептивите или химикалите в пластмасата.

Естрогенът е отговорен за създаването на извивките, когато момичетата навлизат в пубертета – оформя се обло дупе и бедра, за да има готови складирани мазнини, когато жената роди. Ако мастните клетки в тези зони са по-стимулирани, теглото ще продължи да се трупа, придавайки на жената крушовидна форма.

След менопаузата, ако жената не е на хормонална терапия, жената ще свали тези килограми от бедрата и ще придобие по-скоро форма на ябълка, отколкото на круша.

Как да се справите с него?

Избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини, които се смята, че съдържат по-голямо количество естроген.

Яжте трудни за храносмилане фибри като семена и зелени растения като спанак, които ще помогнат за извличането на хормона извън тялото.

 

Майчин корем

Как изглежда?

Три месеца и повече след раждането, коремът ви изглежда сякаш сте родили току-що, а зоната е отпусната.

Какво го причинява?

По време на бременността и раждането, коремните мускули се разделят, за да позволят на утробата да расте.

След раждането двете страни на коремните мускули трябва да се съберат по естествен път. Но ако това не се случи, ще остане лека подутина. Това се дължи на факта, че абдоминалната ви стена е слаба и не може да поддържа съдържанието на стомаха и червата ви.

Кристиен Бърд, физиотерапевт, обяснява, че половината майки са в това състояние, наричано Diastasis Recti, веднага след раждането и се коригира от само себе си от 5 до 7 седмици по-късно при 30% от дамите. Останалите остават с перманентна издутина, освен ако не потърсят лечение.

Основното разделение е в съединителната тъкан, която се намира в центъра на тялото, между коремните плочки. Ако не се върне обратно на мястото си, целиякорем изглежда отпуснат.

Как да се справите с него?

Ако като правите коремни преси, усещате празнина под гръдния си кош, в която можете да наместите 3 пръста, се консултирайте с физиотерапевт, който ще ви покаже упражнения, с които да върнете мускулите на мястото им.

Полезно в този случай е упражнението планк. Трябва да легнете по корем, да се издигнете на лакти и пръсти и да държите тялото си в права линия от главата до краката за по няколко минути на серия, като дишате равномерно и след това отпуснете.

Корем от щитовидната жлеза

Как изглежда?

Не само корема ви е пълен, макар че той е най-голямата част. Цялото ви тяло е голямо, в това число и ръцете и краката, които ви придават подпухнал вид.

Какво го причинява?

Щитовидната жлеза се намира във врата и отделя хормон, наречен тироксин, който контролира колко бързо тялото ви обработва калориите в храната. 1 на всеки 13 жени има така нареченият хипотиреоидизъм, което означава, че тялото им отделя по-малко количество от хормона.

Макар и причините за това да не са съвсем ясни, това се дължи на процесите на застаряване или на факта, че жлезата е атакувана от имунната система.

Ендокринологът професор Ашли Гросман казва: „Щитовидната жлеза е отговорна за цялостния ви метаболизъм. Ако страдате от хипотиреоидизъм, не горите всички консумирани калории и излишъка се складира в тялото под формата на мазнини“.

Как да се справите с него?

За много жени първата стъпка е правилна диагностика, тъй като хипотиреоидизма често е бъркан за обикновено трупане на килограми в средната възраст.

Някои експерти смятат, че почти четвърт от жените над 60-годишна възраст страдат от недостиг на тироксин, което причинява умора, запек и студени крака – както и разбира се, забавяне на метаболизма. И повече от половината от тези жени не разбират, че имат проблем, защото не са изследвани и смятат, че напълняването е нещо нормално за процеса на стареене.

Лечението може да включва лекарства, съдържащи синтетична версия на хормона, за да бъдат изравнени нивата му. Естественият подход включва храни, богати на йод – миди, морски дарове и тъмни листни зеленчуци като спанак пише zajenata.bg.

Източник: politikata