Помогнете на теменужките си да цъфтят с тези прости правила!

Искате да накарате теменужките ви да цъфтят? Тази статия определено е за вас!

Много от нас имат теменужки на перваза на прозореца си, но понякога те не ни радват с нищо друго освен със зелените си листа. Ние сме събрали за вас най-добрите правила, проверени в практиката, които карат теменужките да цъфтят, дори и да са най-капризните растения.

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ:

Пресадете теменужките в свежа рохкава пръст, ако е необходимо, в по-малка саксия. По време на пресаждането откъснете целия долен ред на листата. Не се страхувайте, теменужката тихо ще преживее загубата на 4-5 от своите листа.

Преместете теменужките по-близо до светлината. Ако в предната част на южния прозорец расте високо дърво, можете да ги поставите директно върху перваза на прозореца, короната на дървото ще разпръсне светлината и те няма да изгорят. Ако прозорецът е насочен директно към слънцето, може да направите малко сянка, използвайки светлозащитни лепенки или по старомодния начин, с хартия. Ако ги отглеждате под лампа, не забравяйте да я подменяте. След около година лампата се затъмнява и ако с просто око не виждате разликата, то растението усеща липсата на светлина. Понякога просто трябва да почистите лампата от праха (ако го правите с влажна кърпа, след това изчакайте да изсъхне). Може да повдигнете теменужките по-близо до лампата, за да удължите времето на допълнително осветление.

Следете влажността на въздуха. Тук всички способи са добри, но овлажнителят е може би най-удобният. Когато теменужките ви са доста, те самите ще създадат благоприятен микроклимат в къщата.

Няколко седмици след разсад, започнете да подхранвате почвата на теменужките си с тор с високо съдържание на фосфор. Можете да опитате някоя тор за цъфтящи растения, но намалете концентрацията с 2-3 пъти.

Цветовете на теменужките цъфтят по-добре на сянка. Поне временно ги местете през нощта на най-прохладното място в къщата. 15-16 градуса е подходяща температура. Ако са свикнали на тропически климат, намалявайте температурата постепенно.

След около месец по-късно махнете най-долните листа. Теменужката започва да цъфти след падането на долния ред и загубата на голяма част от листата.

Ако вече сте опитали всичко възможно, но теменужката ви не цъфти, започнете да я заплашвате, че ще я хвърлите на боклука. Това е малко “ирационален” съвет, но понякога помага. Ако душата ви се бунтува срещу такова насилие, можете да опитате по-нежния начин – с хвалби.

И ако все пак цъфтеж така и не се появи, подарете теменужката си на някого. Може би смяната на климата ще й подейства добре.

Източник: otbaba