Ползите от авокадо за тялото са огромни

Ползите от авокадо за тялото отдавна са доказани от учените, хранителната му стойност пък се хвали от специалистите по хранене, а вкусът му е високо ценен от готвачите. Авокадото се използва активно дори в козметологията .

Но, ако все още не ядете авокадо и минавате покрай него в супермаркета, време е да се замислите? Време е да спрете да се лишавате от възможността да подобрите здравето си. Редакторите ни ще ви кажат защо трябва да започнете да ядете авокадо. И ако пък сте му почитател, бъдете готови да го заобичате още повече, след като научите още за полезните свойства на този удивителен плод!

Авокадо облекчава артрита

Възпалени стави – яжте авокадо! Той е способен да забави процеса на развитие и значително да намали симптомите на заболяването. За профилактика и лечение на артрит и артроза, яжте поне една четвърт авокадо всеки ден.

За подобряване на зрението и очните заболявания

Лутеинът и зеаксантинът в състава на плода намаляват риска от катаракта и дистрофията на жълтото петно ​​на окото. Ето защо е важно да се използват авокадо при възрастни хора.

Добре е за сърцето

Екзотичните плодове предотвратява развитието на атеросклероза, спомага за намаляване на холестерола и високото кръвно налягане поради полиненаситени мастни киселини в състава му.

Полезно е за бъбреците и черния дроб

Учените са доказали способността на авокадото за защита на черния дроб от увреждане от алкохол, наркотици, токсини и мазни храни. Честата му консумация осигурява на тялото антиоксидант глутатион, който регенерира чернодробните клетки . Наличието на калий в авокадо помага при бъбречна недостатъчност .

Предотвратява диабета

Авокадото съдържа специална захар, манохептулоза, която намалява секрецията на инсулин . Само чрез добавяне на този плод към обичайното дневно меню можете да избегнете скокове в нивата на кръвната захар след хранене. Авокадото е необходимо и при хора, които имат твърде малко захар в кръвта си (по-малко от 1,6%).

Облекчава възпалението и болката

В пулпата на плода в големи количества се съдържа олеинова киселина , която намалява възпалението. Полифенолите и флавоноидите намаляват риска от възпалителни и дегенеративни увреждания на различни части на тялото, включително ставите, стените на артериите, мозъка, вътрешните органи, кожата и съединителната тъкан.

Полезен при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Един плод от авокадо съдържа около 54% ​​от дневния прием на фибри, което е необходимо за правилното функциониране на храносмилателната система и за предотвратяване на прекалено дългото храносмилане в червата. Авокадото има толкова много протеини, че може напълно да замени месото и сиренето. Също така се препоръчва да се яде за лечение на анемия , язви и гастрит.

Нормализира нервната система и мозъка

Високото съдържание на здравословни мазнини в авокадото подобрява производството на мозъка, нервната система и хормоните. Един плод ще ви даде около 20% от дневния прием на мед, който стимулира творческото и новаторско мислене. В допълнение, медта спомага за намаляване на риска от депресия , тревожност и психични разстройства.

Предотвратява рака

Фитохимикали и фитонутриенти са открити в авокадото, които унищожават туморните клетки и спират дегенерацията на здрави. Плодовете са богати на витамини С, Е, D, К, В1, В2, В6, биотин, каротин, калий, мазнини, които намаляват страничните ефекти на химиотерапията.

Започнете да се наслаждавате на ползите от ежедневната му употреба. И нашите рецепти от авокадо ще ви помогнат да решите за избора на ястия за всеки ден.

Ако нямате възможност да вечеряте, тогава винаги имате вариант да хапнете по едно авокадо и няма да сте гладни през следващите 5 часа. Ето защо, следващия път, когато се окажете в отдела с плодове и зеленчуци в магазина, не забравяйте да вземете няколко авокадо

Източник: За Жената