Пет български храма пазят мощи на свети Георги

Пет български храма пазят частици от мощите на свети великомъченик Георги. Това съобщи за „Монитор” духовният надзорник на Софийската епархия отец Ангел Ангелов.

Трябва да се прави разлика между светеца, когото честваме на 6 май и още неколцина други със същото име, които също са канонизирани, но са от по-късно време. Те са свети Георги Софийски и свети Георги Нови Софийски, уточни свещеникът.

Най-голямото парче от мощите на свети великомъченик Георги се пази в катедралния храм в Русе. То е подарено от католическата църква през 2003 година.

Частица от негова кост е вградена в светия престол в олтара на Ротондата в София, която също носи неговото име „Свети Георги”. Престолът представлява своеобразна маса, върху която се отслужва светата литургия.

Малки частици има в олтарите на храма в манастира в село Хаджи Димово край Гоце Делчев и в храма „Свети Георги”

при столичните Пет кьошета.

Миниатюрно парченце от кост от светеца, когото честваме на 6 май, има и в Кремиковския манастир край столицата. То е вградено в икона на свети великомъченик Георги, която се смята за чудотворна.

В последните години доста монаси донасят от чужбина мощи и икони, за които се твърди, че са чудотворни, но доказателства за това няма, коментираха от Синодалната палата. Проблемът се корени във факта, че всеки митрополит може да покани духовници от задграничен манастир да донесат някаква реликва за поклонение за известно време, без да има изрично изискване за съгласуване със Светия синод. Той може и да даде разрешение за внасянето на такива предмети, ако духовно лице му напише официално писмо с искане те да бъдат изложени за поклонение в храм на територията на оглавяваната от него епархия. По този начин само за около две и половина години в страната са внесени близо сто икони и парчета от мощи, за които се смята, че са чудотворни.

Няма изрично разписан ред, по който да се внасят такива светини. Не се изисква и протокол, че те са наистина свети. Приема се, че щом ги донасят монаси или монахини, те настина са светини, каза Сливенският митрополит Йоаникий, който е и председател на каноничната комисия в Светия синод.

Щом хората вярват – стават чудеса, а щом стават чудеса, значи иконите и мощите са чудотворни, каза още митрополитът.

Проверка на „Монитор” установи още, че от близо две десетилетия мощи и чудотворни икони от България не са изнасяни извън страната.

Източник: Монитор