Орлово око – мястото, което ще ти спре дъха!

Мечтали ли сте някога да бъдете птица? Ако отговорът е да, то при първа възможност посетете панорамна площадка Ерлово око.

Тя се намира в Западните Родопи, град Ягодина, точно над Буйновското ядро. Съоръжението представлява стоманено-бетонна конструкция, издържаща до 3 тона товар, монтирана на ръба на скалите на връх „Свети Илия“. Надморската височина е 1563 метра, а височината във вертикалата от Куиньовското гърло, до площадката е 600 метра, което е почти два пъти височината на Ейфеловата кула. Без съмнение ще се почувствате като птица.

Средствата, необходими за изграждането на панорамната площадка, са събрани изцяло от входни такси за Ягодинската пещера, покрай която минава пътят до Ерлово око.

Изкачването до върха може да стане по два начина: пеша по планинска пътека или като използвате услугите на местните, които предлагат изкачване до върха с високопроходим автомобил.

Веднъж изкачили върха ще имате възможността да се насладите на 360-градусова гледка, стигаща Рила и Пирин, както и гръцките Родопи. Ще видите прочутите Чаирски езера, Борино, Чала и Ягодина. Разбира се, ще имате възможността да съзерцавате и красотата на Буйновското ждрело. Именно тук може да намерите и истинския мурсалски чай.

 

Единствената препоръка от туристическо дружество „Родопея“, стопанисващо панорамната площадка, както и Ягодинската пещера, и още няколко обекта, е да не се изкачвате при лошо време, тъй като там често падат мълнии. Това е и причината върха да носи именно името Свети Илия, повелителят на гръмотевиците.

При посещение на панорамна площадка Орлово око ще бъдете готови за спиращи дъха гледки, буен вятър в косите и огромни дози адреналин.

Източник:  Родопчани