Няколко конкретни ползи от саксиите в хола, които ни пазят

Освен че внасят уют и добро настроение, много от стайните цветя помагат и за пречистването на въздуха у дома, свеждат до минимум вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали. Ето няколко конкретни ползи от саксиите в хола.

Цветята снабдяват активно с кислород

Доказано е, че въздухът в жилището става по-чист с 40%, след като в дома се разположат няколко саксии със стайни растения, заради способността им да поглъщат въглероден двуокис и да отделят кислород. Най-ефективните доставчици на кислород са хлорофитум, дифенбахия, монстера, фикус, аукуба, каладиум.

Унищожават бактериите

Много растения отделят фитонциди – бактерицидни вещества, своеобразни растителни антибиотици, които унищожават бактерии. Доказано е, че антуриумът например унищожава 70% от стафилококите (бактерии, причинители на инфекции) в помещението. Поставете растението на недостъпно за деца и домашни животни място, защото сокът му е отровен.

Азалията унищожава стрептококите (други причинители на инфекции). Успешно се справят с „битката“ срещу микробите всички цитрусови дръвчета, миртата, розмаринът, хлорофитумът, аглаонемата, пелеята, дифенбахията, хибискусът, каланхоето, пиперонията.

Подобряват имунитета

Лимоновото дръвче, здравецът, бръшлянът, наровото дърво и аспарагусът изпаряват във въздуха фитонциди и етерични масла, полезни в преодоляването на редица заболявания. Така те способстват за подобряването на имунитета на обитателите на жилището.

„Поглъщат“ вредните вещества

Антуриумът преработва и премахва вредните за човека ксилол и толуол, които са съставна част на някои от съвременните строителни материали. Папратта нефролепсис също преработва до безвредни тези опасни за здравето вещества. Азалията и спатифилумът поглъщат от въздуха фенола и толуола.

Защитават от спорите на гъбичките

Японската аукуба унищожава спорите на гъбичките, които летят във въздуха, попадат в дихателните пътища и предизвикват сухота в лигавицата, дразнене на гърлото и кашлица. Това растение с буен растеж и големи листа е особено важно да се отглежда на първите етажи, където спорите на гъбичките са повече.

Пазят от отровите, излъчвани от мебелите

В производството на мебели, направени от дървени стружки с лепило, се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества. Папратта нефролепсис неутрализира тези излъчвания. Спатифилумът и азалията също до голяма степен поглъщат формалдехида от въздуха.

Неутрализират амоняка от домашните любимци

Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дом, където има домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи. Други не по-малко ефикасни унищожители на амоняка са стайната хризантема и азалията.

Влияят положително на психическото здраве

Според езотериците цветята неутрализират до известна степен отрицателните емоции.

Източник: Марица