Не ги белете, храната е в кората! Пресните картофи са витаминозна бомба!

Ако слушате лекарите на диетолозите, няма да станете ясно дали картофите са вредни или полезни. Сигурно е обаче, че пресните картофи са доста по-полезни от старите.

В състава си картофите включват вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъкчини, значителна част от аминокиселини, минерални соли. И най-важното – витамин С – едва 200-300 г. от зеленчука покриват дневната нужда от тази витамин. Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в картофите са намалели. Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите намаляват стойностите си. Този процес е неизбежен. Казано с други думи, в пресните им има повече, отколкото в старите.

В пресните пролетни картофи се съдържат значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-силно се представят В1, РР, К … За сметка на това, целулозата е едва 0,5%. В младите и пресните картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива.

А за диетите и здравословните начини на живот не трябва да забравяме, че картофите сам по себе си е нискокалоричен. Той съдържа едва 80 калории в 100 г. Това автоматично го прави храна, подходяща за хора с наднормено тегло, които искат да поддържат своето фигурата си. Зеленчукът има и още един плюс – има и изразен диуретичен ефект. Най-добре е да се варят – измити и необелени. По този начин съдържанието на витамин С се съхранява максимално за сметка на калия, което се губи при подобна обработка. Когато се варят на пара, то става обратното – калият се запазва, но витамин С е сведен до минимум.

Ястията с пресни картофи не са толкова много и разнообразни, но за сметка на това са за лазерни домакини. Не е нужно да ги бяхте при готвене, което определено спестява доста време. Дори напротив – картофените люспи са полезни. Люспите на един средно голям картоф осигуряват половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Затова се препоръчва да се пекат, варят и пюрират необелени. След като старателно ги измиете, разбира се.

= Втори след хляба =

Картофите са култура, любимата на българите. В нас от растителните храни те са на второ място по консумация, след хляба.

Първите европейски сведения за картофите датират от 1537 г. от испанския конквистадор Кастелянос. Тези зеленчуци са считани за нездравословна храна. Въпреки това днес съществуват над 1000 вида картофи.

Лимон за ръцете =  

Неприятният ефект след беленето на пресни картофи – оцветяването на ръцете, може лесно да се отстрани с няколко лесни стъпки, съветват практични домакини. Първо натъркайте ръцете си с лимон, след това направете пилинг със сода и накрая сложете нахранващ крем. Гарантирано ще имате бебешки ръце!

Източник:  Марица