Научете повече за пчелното чудо, наречено манов мед

Миналата седмица направих кратко пътешествие до Златните мостове. Прекрасна дестинация за кратко уикенд бягство. Там, от един дядо, производител на мед, си купих манов такъв.

„Това е най-чистият, най-полезният, най-хубавият мед на пчелите. От всички е най-добрият“, разказваше ми дядото, докато ми го опаковаше, за да го прибера в раницата си.

Хапвала съм доста от вариациите на меда – билков, акациев, боров… но манов не бях опитвала. Когато се прибрах, любопитството в мен се засили и реших да потърся повече информация за този вид мед, за който не бях чувала почти нищичко, макар в моето семейство всички да сме почитатели на сладкия пчелен био продукт.

Това, което научих за мановия мед, наистина ме изуми!

Оказва се, лечебните свойства на невероятния манов мед са познати от древни времена.

Това творение на природата е незаменим лечебен еликсир, който намира приложение при лечението на куп здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания. Уникалните лечебни свойства и по-висока хранителна стойност на мановия мед го отличават от останалите видове мед.

Комплексът от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини обуславя неговия силен антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система. Положителното му въздействие при лечение на настинки и грип се дължи на свойството на този мед да стимулира потенето. Известни са неговите отхрачващи и слабителни качества.

При гастрит и язва с по-лека проява на симптоматиката, мановият мед притежава лечебна сила. Лекарите го препоръчват още при бъбречни и жлъчни заболявания.

Признат е като естествено средство за лечение на паротит и морбили. Приложим е при лечението на кожни проблеми като екзими, рани, изгаряния. Положително влияе и при проблеми със съня. Лъжичка от чудотворния манов мед помага да се отпуснете и съответно да заспите по-бързо.

При стрес и синдром на хронична умора този еликсир също е невероятен. Бързият лечебен ефект от приема на манов мед е обусловен от способността на полезните съставки в него да достигнат до всяка клетка в тялото. (wday.ru)

Но как точно се прави манов мед и с какво е по-различен от всички останали видове? 

Пчелите събират нектарния мед от личинките на растенията, а мановия мед – от маната по листата на дъба и липата. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, които изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в манов мед.

Мановият мед има тъмнозелен, кафяв до черен цвят. В сравнение с нектарния мед, мановият почти не се захаросва.

Истинският мед се разпознава и чрез обръщане на буркана с капачката надолу. Ако се образува голяма капка в дъното на буркана (от мястото където медът се стича от дъното към капачката), това означава, че медът е качествен.

Отличителен белег на мановия мед е високото процентно съдържание на аминокиселини – аргинини, цистини, глицини, хистидини, лизини, метионини, както и аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

По отношение на вкусовите качества за коментирания манов мед е установено, че по този показател почти няма отклонения от нектарния. Тръпчивият и леко горчив вкус също е типичен за мановия мед.

Наличието на манов мед в килийки лесно се установява – питата се насочва към слънчевата светлина. Ясно се открояват по-тъмното и по-светлото съдържание в питата. По-светлият пълнеж представлява нектарния мед, а по-тъмния – мановия мед.

По-голямата хигроскопичност на този вид пчелен продукт е другият белег, отличаващ го от нектарния мед. Високата хигроскопичност обуславя бързото поглъщане на влага от околната среда и бързото прокисване на меда.

Поради високото минерално съдържания пчелният продукт от мана има не само по-висока хранителна стойност, но и по-висока цена от нектарния мед.

Що е мана от дъб?

Най-големи количества мана се отделят от широколистния растителен вид дъб. Тя представлява светла и прозрачна течност, която в течение на времето придобива тъмен цвят, достигащ до черно. Наситеността на цвета зависи от микрофлората в маната и периода на събирането й.

За маната от дъб е известно, че съдържа в изобилие полезни вещества и е най-ценен по отношение на лечебните си свойства медът, произведен от нея.

Диетолозите определят диетата с мед като най-полезна и балансирана – отслабвате без да лишавате организма си от всички полезни вещества – мед, калций, желязо, фосфор, манган, витамини, антиоксиданти и аминокиселини.

Медът активизира производството на хормон, който насърчава топенето на складираните мазнини. Тези диети е възможно да бъдат изпълнявани с всякакъв вид мед, но е препоръчително използването на манов мед като най-пълноценен пчелен продукт.

Час преди закуска и два преди лягане (общо два приема за деня), приемайте специална напитка: мед (пълна голяма лъжица), разреден в сто грама вода на стайна температура, след това добавете сок, изцеден от половин лимон.

Буркан манов мед се предлага на цена от около 12 лева.

За добиване на манов мед е необходимо наличието на силно опаразитени с листни въшки широколистни видове, които се хранят с маната по листата им. Мястото, където те правят пробив за маната, дълго след това отделя ценната течност. Паразитите връщат обратно по листата приетия еликсир, като преди това го обогатяват с ензими.

Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и с нея произвеждат лековития мед.

Количеството манов мед, препоръчано за дневна доза, е петнадесет-двадесет грама.

Има ли вреда?

Наред с всички ползи от приема на манов мед основната вреда от консумацията му е свързана с алергия към пчелните продукти. Това е главният рисков фактор, с който се сблъсква всеки човек, консумиращ мед.

В големи дози е токсичен не само за пчелите (при тях медът причинява токсичност и смърт независимо от количеството), но и за хората.

Захаросване, кристализация – какво означава?

Мановият мед се отличава с висока калоричност и с калории, за които е специфично бързото разграждане и трансформация в хормон, насърчаващ изгаряне на складираните мазнини. В сто грама от уникалния пчелен продукт се съдържат общо 323 ккл.

Производство, центрофугиране, продажба и изкупуване

Най-добри условия за производство на манов мед създават широколистните масиви в Странджа. Това обяснява концентрацията на пчелни ферми в района, където благоприятни условия създава не само изобилието от дъбови липови насаждения, но и климатичните условия.

Центрофугирането на мановия мед е по-труден и продължителен процес, обусловен от гъстотата на продукта. Гъстият мед се точи на тънка струя през центрофугата и това значително забавя процеса. 

Продажба на манов мед се осъществява в търговската мрежа и онлайн магазините. Изложенията на пчелни продукти и продукти родни производство са мястото, където имате възможността да не само да си купите манов мед, но и да го дегустирате предварително.

Някои от големите производители на манов мед изкупуват продукцията на местните производители и тя се влага в производството след щателни изследвания за установяване на чистотата и качеството й.

Източник: edna