Навиците, които не трябва да правим, когато пътуваме в чужди държави

Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да шокират хората другаде. Вероятно ще срещнете разбиране като чужденци, които не познават местните традиции, но е по-добре да внимавате със следните навици.

1. Бакшишът.

У нас бакшишът е препоръчителен, но все пак клиентът преценява: дали – и колко, да даде. Означава, че си доволен от обслужването. В САЩ обаче е нещо задължително: да не оставиш бакшиш, дори при най-посредствено обслужване, е недопустима грубост.

Другаде, например в Япония или Южна Корея, бакшишът е нещо непонятно, даже оскърбително. Могат да ви догонят по улицата, за да ви върнат парите.

2.  Къде се возиш в таксито.

За вас няма значение къде ще седнете, нали? Но в градове като Ню Йорк и Пекин шофьорът с тежка въздишка и огромно неудоволствие ще премести вестниците и обяда си от предната седалка, ако тръгнете да сядате до него (или нея). Във Франция, Испания и Португалия положението е повече или по-малко сходно. Можете да срещнете възмутено-озадачен поглед, докато ви сочат задната седалка.

От друга страна, в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел, части от Ирландия и Шотландия, да се качите на задната седалка, когато предната е свободна, е неуважително. Там това е въпрос на равенство.

3. Вдигнат палец. 

За вас може да е одобрителен жест, но в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, отчасти в Русия и Гърция, е същото като да покажеш среден пръст.

4. Да се смееш с отворена уста.

В Япония шумният смях, в който може да ви се преброят кътниците е грубиянщина – така, както е на много места е да мляскаш с отворена уста.

5. Да бъдеш „горе-долу“ навреме.

Да закъснееш с „десетина“ минути в страни като Германия, Швейцария и Англия означава, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш точно навреме, ако си канен на гости в Южна Америка или в Гърция, е почти толкова лошо, колкото да цъфнеш на вратата час по-рано.

6. Да държиш една ръка в джоба. 

В Турция и на други места, например в Южна Корея, това се счита за арогантен жест.

7. Да правиш каквото и да било с лявата ръка.

В някои култури тази ръка се използва само за хигиенни нужди в тоалетната. Да приемеш подарък, да ядеш или да правиш общо взето всичко останало с лявата ръка в Близкия Изток, голяма част от Африка, Индия и Шри Ланка е гнусно и обидно.

8. Да отвориш подарък веднага.

В повечето азиатски страни, например Китай и Индия, да отвориш подаръка, който току-що са ти подарили, е проява на лош вкус. Изглежда алчно.

9. Джапанки, шорти, шапки с козирка.

В Япония, както и в редица европейски градове подобно „спортно-елегантно“ облекло е неприемливо извън фитнес залата, тенис корта, футболното игрище и подобни места.

10. Да пиеш чужд алкохол. 

Ако отиваш на купон в Норвегия, пиеш само това, което си донесъл. Ако те поканят на барбекю в САЩ, носиш дежурния шестбирен стек и имаш неограничен достъп до всичко останало на партито.

11.  Да ядеш на места, където не се сервира храна.

В Япония, както и в Руанда, се смята за грубо да ядеш по улицата, в градския транспорт, в парка – на всяко едно място, което не е заведение за хранене или бар.

12. Докосването.

Потупването по рамото може да е приятелско за вас, но е обидно на места като Китай, Тайланд, Корея и Близкия Изток. Чувството за лично пространство варира от място на място.

13. Секненето.

В Китай, Япония, Франция, някои арабски страни и Турция да си издухаш носа на публично място е просташко и погнусяващо.

14. Мъжката голота. 

На много места не е прилично един мъж да ходи гол до кръста. В Южна Корея мъжете ходят с ризи дори на плажа.

15. Да стоиш с дрехи в сауната.

Макар и да не е обидно само по себе си, в Скандинавските страни и Турция изглежда като проява на крайна срамежливост, ако стоите с бански в сауната или традиционната баня.

16. Да задаваш определени въпроси. 

„С какво се занимавате?“ може да звучи като учтив въпрос за разчупване на леда, но не и на места като Холандия, където хората го чувстват като опит за социална класификация. Все едно питате за заплатата, която получават.

17. Да си изядеш всичко в чинията.

На много места, например в САЩ, да опразните чинията е комплимент. Но в Русия, Китай, Филипините, Тайланд и други страни това значи, че сте останали гладни и домакините не са успели да ви нахранят.

18. Да отказваш храна.

Свикнали сме често да отказваме, за да не затрудняваме домакините, но в редица арабски страни, например в Ливан, се смята за изключително грубо да откажеш каквото и да било, което ти предложат, особено храна.

19. Да не откажеш подарък.

В много култури, например в Япония, се очаква да откажеш няколко пъти, преди да приемеш нещо. В Китай правилото е три пъти, преди да приемеш подарък.

Източник: Обекти