Мъдра притча, показва най-жестоката тайна на успеха

Има една много мъдра притча – за орловото яйце, което (по някаква си причина) се търкулнало в полога с кокоши яйца. И в крайна сметка било мътено заедно с останалите. Излюпило се орлето и било отгледано от кокошката заедно с другите й пиленца.

Орлето си мислело, че е кокошка, ровило земята с клюн за да намери червеи и правило всичко останало, което се очаквало да прави всяка кокошка.

Но понякога – когато над двора прелитали птици – то изправяло глава към небето и душата му се изпълвала с един непознат копнеж. Искало да лети – там горе във висините. Да се рее на воля в простора…

…но знаело, че това не е работа за птиците от неговия вид. Кокошките не правили такива неща. Не били родени за полет във висините…

Краят на историята е поучителен, но и много тъжен. Орелът изживял целия си живот като кокошка.

И накрая умрял – без да знае, че всъщност е роден за полет.

Натъжихте ли се? И с право…

Може би разпознахте себе си в тази притча? Ако е така – и ако още сте живи – може би все още не е късно да осъзнаете дали сте родени за висините или да ровите в прахта.

Всеки човек иска да бъде успешен. И много хора вярват, че успехът ще ги „сполети“. Някой ден…

Но това едва ли ще стане – защото те само мечтаят за успеха, но не са наясно с неговата цена. (Или не са готови да я платят до стотинка).

Има една стара теория, която всъщност е просто поредният ненарушим вселенски закон. Тя – както повечето велики тайни – е умело маскирана от своята простота: нашата среда определя нашия живот.

Какво означава това на практика. Нека да направим едно интересно упражнение, чиито краен резултат ще ви смае.

Вземете един бял лист хартия. (Виждам как повечето от вас вече посягат не към химикалката или молива, а към компютърната мишка. Е, добре – може да направите този тест и на компютъра. Ако искате и в таблица на Excel – това не е най-важното).

А сега напишете на този лист имената на десетте човека от вашето най-близко обкръжение. Без значение дали тези хора са ви роднини, част от семейството ви, съседи, колеги, приятели… Просто десетимата, с които прекарвате най-голяма част от времето си. Хората, които са вашата ежедневна среда…

Срещу всяко име напишете месечните доходи на въпросното лице. (Горе-долу, приблизително, по ваша преценка, не е чак толкова важно да е с точност до втората цифра след запетаята…)

А сега съберете десетте суми и получената сума разделете на 10.

Хващам се на бас, че вашите собствени месечни доходи съвпадат или са много близко до полученото число!

Сещате ли се защо?!

Защото средата ни определя почти всичко в живота ни.

Ако хората в непосредственото ви обкръжение са бедни – шансът вие да сте заможен е почти нулев.

Ако повечето ви познати слушат чалга – вероятността вие да сте почитател на класическата музика е нищожен.

Ако приятелите ви четат предимно жълта преса или въобще не четат – сигурно си мислите, че „Махалото на Фуко“ е някакъв еротичен филм.

И така нататък…

Дори и да не ви се иска да си го признаете – това е факт. Кажи ми какви са приятелите ти – за да ти кажа какъв си!

И ако сте в кокошарника, дори да сте роден орел – ще си умрете като бройлер. Най-големият ви успех може да бъде някоя реклама за KFC…

Не унивайте съвсем – изход има!

Но не за всеки. А само за тези, които са готови да понесат жестоката цена – да си сменят средата. Да променят обкръжението си. Да наклонят везните в своя полза и да променят уравнението…

Не можем да избираме родителите си и роднините си. Но приятелите си – можем.

И ако сегашните ви приятели не ви мотивират да ставате по-добри, по-стойностни, по-успешни… значи просто не са приятелите, които наистина заслужавате.

Тогава, просто ги сменете с други. Колкото и еретично да ви звучи това. И колкото и трудно и мъчително да бъде… Заслужава си!

Ако потърсите където трябва – със сигурност ще намерите хора, които се стремят към нещо повече. Ако следвате сърцето си, рано или късно ще попаднете на правилните хора. На тези, които ще ви мотивират, вдъхновяват и подкрепят по неравния и стръмен път към Успеха.

Този вселенски закон – че сме средно аритметично на средата си – важи с пълна сила и за нашите виртуални приятели. Дори и за нашите виртуални Учители.

Вместо да четете плиткоумна преса – четете книгите, които могата да ви направят по-богати (във всяко едно отношение)!

Вместо да гледате тъпите сериали – гледайте филмите, които ще въздигнат духа ви до нови измерения!

Вместо да се примирявате с учители, които само смучат захаросани истини от пръстите си – учете се от хората, които сами са изковали собствения си успех с двете си ръце (а не са прочели как стават нещата в книжките)!

Повярвайте ми – знам какво говоря!

Дълги години осъзнавах, че собствената ми среда не ме задоволява, не ме прави по-добър и по-щастлив. Но не събирах смелост да я променя. Та това са ми приятели от детинство, колеги от десетилетия, дългогодишни познати… и прочее фалшиви извинения.

Но после – много бавно, но не и незабележимо – нещата някак си взеха да се променят.

В живота ми започнаха да се появяват (на пръв поглед – съвсемслучайно) друг тип хора. Хора, с които ми беше интересно да общувам. От които всеки път научавах нещо ново. Нещо, което ме вдъхновява да променя посоката на собствения си живот…

И постепенно животът ми също се промени. Започнаха да ми се случват малки чудеса. Това, което правех започна да придобива смисъл. И да ми носи не само пари – но и удовлетворение.

За щастие – този процес все още продължава. Всеки ден чудесата стават все повече. И все по-значими.

И все повече такива стойностни хора започнаха да се появяват (вече знам, че не е никак случайно) в живота ми. И с всеки от тях се появяваше нов урок. Нова възможност. Нова мечта…

(От няколко месеца – съвсем не случайно – Съдбата ми даде шанс да имам и най-добрите учители. Като просто ме „сблъска“ с еднаонлайн система за личностно и професионално развитие. И най-светлите умове на човечеството изведнъж вече бяха само на един клик разстояние…)

Има много начини да допуснем чудесата на живота в сърцата си. И още повече извинения да не го направим.

Но един ден всички ще отлетим от този свят. Можем да го направим като орли… или като кокошки…

А сега просто се огледайте около себе си. Какво виждате?

Искате ли да е различно?! 

Източник: gnezdoto.net