Мурсалският чай – билката чудото!

Името на билката идва от местността където е открита – Мурсалица, разположена над родопското село Мугла. Мурсалският чай е многогодишно растение, известен е още като планински пирински алиботушки чай. Билката се счита за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва,че бог Дионис е избрал мястото където да расте лековитото биле. Традицията и до днес е, че когато се бере билката се правят курбани на местата на беридбата.

Мурсалският чай е силен имуностимулатор. Той съдържа голямо количество антиоксиданти  и има антианемично действие. Понижава кръвното налягане и предпазва от ихфаркт и инсулт. В билката се съдържат много дъбилни вещества и етерични масла, с което е много полезен при дихателни проблеми. В мурсалският чай има голямо количество на кобалт – това го прави уникален защитник на тялото от деление на раковите клетки.

Много лекари го препоръчват за лечение на бъбречни заболявания поради високото съдържание на мед, кобалт, желязо, цинк и натрий. Много любопитна подробност е, че американските и руски космонавти са го пиели по време на подготовката си за полети. Мурсалският чай забавя стареенето на клетката. Билката цъфти от месец юли до септември. Отварата се приема за всяка болежка по следният начин: Едно стръкче от билката се заварява за пет минути в 250мл. вода, след това се прецежда и се консумира, като може и да се подслади. Чаят може да се пие и от деца.

Таня Георгиева,
в. „България СЕГА“