Много хора неправилно разбират погасителната давност на данъци

Много хора неправилно разбират погасителната давност на данъци. Те смятат, че ако не са плащали данъка си в продължение на 5 години, той ще се погаси по давност и задълженията ще отпаднат. Това е грешно схващане и има риск от много проблеми.

Съгласно ДОПК, при данъчните задължения важи 5-годишната погасителна давност, посочва адвокат Галина Чанкова. Ако през този период от време заплащането на данъка не бъде потърсено от необходимия орган, то се погасява по давност. Имайте предвид, че с всяко действие на надлежният орган давността се прекъсва.

Погасителната давност практически е срок, след чието изтичане вземанията не могат да бъдат събирани принудително, обяснява адвокат Румена Симеонова. Фактът, че имате пет неплатени години не ви дава право да не плащате данъците. Напротив – дължите ги.

Ако от годината, в която не сте си платили данъка, до годината, в която се намираме, са изтекли повече от пет години, вие дължите данък само за пет години назад. Например, от 01.01.2019 г. ще се счита погасен данъкът само за 2013 г. И така всяка година – през 2020 г. – 2014 г. и 2021 – 2015 г. и прочие.

Това обаче е валидно, само ако междувременно общината не си потърси данъците (може и чрез публичен изпълнител). Тоест, за да не плащате изобщо, трябва да чакате не да минат пет неплатени години, а да минат пет пълни години от годината, за която сте дължали данък и не сте го платили. Но ще се погаси само това задължение, за което са изтекли пет или повече години, считано от 01.01. на годината, следваща изтичането на петгодишната давност.

Трябва да бъдете особено предпазливи, когато става въпрос за данък МПС на автомобил, който продавате. Ако решите са избегнете законовия ред и не прехвърлите автомобила на купувача официално, това може да ви излезе солено и да се налага да продължите да плащате данъците. В случай че вече се намирате в подобна ситуация, ето няколко експертни съвета.

Ако един човек ви е дал пари, а вие сте му дал колата си и до подписване на договор за продажба не се е стигнало, на практика не сте продали нищо на никого. Автомобилът си е още ваш, категорична е адвокат Милена МитковаДерегистрация или бракуване не можете да направите, защото не можете да представите в КАТ регистрационните номера на автомобила.

Ако можете да издирите „купувача“, ще решите въпроса си най-лесно. Ако не можете и имате някакви негови данни, можете да подадете жалба в полицията, че е взел автомобила ви за ползване преди време, но сега си го искате обратно, а той не ви го връща. При добро стечение на обстоятелствата, ще обявят колата ви за издирване. Ако я намерят и ви я върнат, можете да я правите каквото искате.

Симеонова поддържа горепосоченото мнение. Юристът споделя една „хватка“ – ако не платите гражданска отговорност на автомобила, той автоматично бива дерегистриран от системата на КАТ. За да се случи това е необходим срок от един-два месеца.

Източник: Pariteni