Много важни Признаци, че имаме дефицит на цинк

Цинкът е важен минерал, отговарящ за много различни функции в тялото.

Имунната система не може да работи добре без него, предава az-jenata. Цинкът контролира метаболизма, растежа на клетките, дори ефективността на сетивата.

Цинк може да се приема като хранителна добавка при значителен дефицит, но се среща и в някои храни, като семена, бобови, морски дарове, млечни продукти.

Недостигът на цинк се среща по-често при по-възрастни хора и при вегетарианци, наблягащи на растителни храни.

Кои са неочакваните признаци, че страдате от дефицит на цинк?

Ниските нива на цинк могат да предизвикат падане на косата. Дефицитът на важния минерал предизвиква и изтъняване и накъсване на косъма.

Цинкът участва в различни процеси в клетките на кожата. Той е противовъзпалителен агент, потискащ развитието на акне. При недостиг на цинк, особено в по-тежки форми, е възможно да се появят гнойни пробиви по кожата. Дефицитът на цинк предизвиква омазняване и натрупване на бактерии в порите на кожата.

  • Имате хронично заболяване

Дефицитът на цинк се свързва с различни хронични заболявания като диабет, болест на Алцхаймер, атеросклероза, неврологични заболявания, автоимунни заболявания.

  • Незаздравяващи рани

Трудното оздравяване на раните е характерно за диабетиците, но и за страдащите от дефицит на цинк. Този минерал участва в процесите на делене и ремонтиране на клетките, от което зависи и правилното оздравяване на тъканите.

  • Зрението се влошава

Очите съдържат висока концентрация цинк в тъканите си, особено в ретината. При дефицит на цинк се затруднява транспортът и усвояването на витамин А, така важен за доброто зрение.

  • Вкусът на храната се променя

Цинкът играе важна роля в ефективността на сетивата, включително вкус и мирис. Хората с недостиг на цинк в организма си изпитват трудности да усещат вкуса и миризмата на храната.

  • Проблеми със слуха

При тежки форми на дефицит на цинк в организма може да настъпят значителни затруднение във функцията на слуховия апарат. Може да се появи шум в ушите, бучене, намаляване на слуха.

  • Спиране на растежа

Този симптом си личи най-много при децата. При недостатъчно количество цинк в диетата, клетките спират или значително забавят развитието си. Тежкият дефицит на цинк може значително да забави растежа.

Източник: dunavmost