Местата на Северното Черноморие, които задължително трябва да посетите..

Прекрасната ни мила татковина крие в себе си невероятни места, които да видим, усетим и преживеем. До скоро не бях ходила по северното крайбрежие на Черно море и дори не подозирах за местата, които са тихо сгушени в топлите обятия на морето. Бях изключително впечатлена от красивите пейзажи и картини, които видях там и това провокира желанието ми да ги споделя. Ако имате път от там или планувате къде да отидете несъмнено трябва да сложите тези няколко места в своя списък.

1. Скалите над плаж Болата – божественото място за посрещане на слънцето

Да бъдеш свидетел на зараждащото се ново начало, на новия ден, на появяването на първите слънчеви лъчи – неземно усещане, което дори описано от поет не може да се сравни с преживяването. Тези скали са едно от местата, които препоръчвам горещо. Извисени сякаш със слънцето, потопени в необятното море, а в същото време толкова малки на фона на огромното слънце. Това е едно от местата, за които трудно се пише, защото просто трябва да се преживее.

Изгрев от плаж Болата

Нос Калиакра

2.Нос Калиакра – пропитото с история място

Едно място, което със сигурност трябва да посетите е именно Нос Калиакра.

В превод името означава „красив нос“. По своятa същност Калиакра представлява удължен полуостров, който е вдаден в морето около 2 километра. Калиакра е природен археологически резерват, който заема около 700 дка площ, а склоновете му се извисяват на 60-70 метра височина. Това е едно от най-атрактивните места по нашето черноморие. То като съчетава в себе си невероятна природа, спиращи дъха панорамни гледки и богата история. Там можете да се потопите в магията на морето, далечния хоризонт, прекрасните червени макове и легендите, носещи се от древни времена, както и да чуете пeсента на стотици видове птици. Ако се намирате някъде в североизточна България не се колебайте да отскочите до това приказно място. Не се съмнявам, че няма да съжалявате и ще останете възхитени.

3.Резерват „Яйлата“ – необятната шир

На около 2км южно от Камен бряг и 18 км североизточно от Каварна в нежните прегръдки на морето се разполага Националният археологически резерват „Яйлата“. Местността е висока приморска тераса, чието наименование е с тюркски произход и в превод означава „високо пасище“. Там можете да се полюбувате на чудатите скални пещери, които са в непосредствена близост до морето. На необятната моркса шир или просто да освободите съзнанието си и да се слеете изцяло с тази невероятна природа и да си подарите поне няколко минути в пълен покой.

Резерват Яйлата

4. Скалната Арка край Тюленово – раят за фотографите

Друга причина да се  разходите по северното ни Черноморие е това прекрасно място – Тюленово и да видите всеизвестната Арка. Студеният северен чар на морските скали, съчетан с нежно галещите ги слънчеви лъчи, приказно капризното небе и безкрайността на морето привличат неудържимо фотографи от цяла България, за да пречупят това райско кътче през призмите на техните разбирания за живота и изкуството. Но дори да не сте фотографи, мястото определено заслужава да бъде удостоено с внимание и време.

Скалната арка край Тюленово

 5. Обширните полета, в който можеш да загубиш съзнанието си

Колкото и странно да ви звучи това имам точно него предвид – необятните житни полета, чиито цветове изпълват изцяло ума и погледа, а в далечините им може да видиш картини, които да останат в паметта ти завинаги. Ако минавате през този район се отбиите по третостепенните пътища. Те са изключително добре обслужени и ще ви предложат прекрасни гледки и контрастни цветове.

Полета край Каварна

Светкавици в полето

6. Нос Чиракман – да изпратим слънцето

 

Препоръчваме това забележително място. Там можете да се полюбувате на огнените залязващи слънчеви лъчи, съчетани със студените тъмно сини тонове на морската шир и алените макове.

Залез от Нос Чиракман

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

6 места на севернoто Черноморие, които трябва да посетите was last modified: юли 14th, 2017 by Sunrising Life

Източник: sunrisinglife