Медицинските причини, защо е нужно да слагаме куркума във всичко

Куркуминът потиска развитието на нови кръвоносни съдове в туморите, инхибира синтеза на протеини, участващи в развитието на тумор, и стимулира самоунищожаването на злокачествените клетки.

Лечебните свойства на популярната източна подправка са известни одавна. За първи път индийските лечители са ги забелязали преди около 2500 години. В куркумата има витамини В, витамин С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), К (филохитон), РР (никотинова киселина), а също и желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор и цинк. В допълнение, тя съдържа етерични масла и мастни киселини, заради което я включат в подмладяващите маски за лице и тяло.

Въпреки това куркумата куркумата може да се използва за доста по-сериозни неща.

Първо, активната й съставка куркумин може да убие раковите клетки и да спре растежа им. Куркуминът потиска развитието на нови кръвоносни съдове в туморите, инхибира синтеза на протеини, участващи в развитието на тумор, и стимулира самоунищожаването на злокачествените клетки. Но за здравите клетки тя е напълно неутрална.

Второ, куркумата стимулира имунната система .

На трето място, при диабет, той забавя загубата на инсулин и увеличава ефективността на диабетните лекарства.

Четвърто, куркумата е ефективен естествен антибиотик . Премахва вредните бактерии, без да засяга полезните, и паралелно стимулира активността на симбиотичната микрофлора.

Пето, подправка нежно и безопасно почиства червата и цялото тяло, като помага да се отървете от диария, запек, гадене, загуба на апетит и стомашен дискомфорт. Куркуминът също така намалява образуването на газове, които причиняват запек, почиства черния дроб, подпомага регенерацията на чернодробните клетки и нормализира работата му.

И накрая, шесто, куркумата, комбинирана с джинджифил, помага за почистването на бъбреците от камъни, кръвта от токсини и кръвоносни съдове от лош холестерол.

Всички тези положителни свойства се проявяват с редовна употреба на подправката. Въпреки това, тя има своите противопоказания. Предозирането може да причини сериозно увреждане. Според проучване на Университета в Орегон, използването на по-малко от 4 грама куркума (около една супена лъжица) на ден не оказва влияние върху анализа и не дава никакъв терапевтичен ефект, пише zdrave.to. Подправка може да се добави към всякакви горещи ястия на вкус, в сос за салати или просто в салата.

Източник: Марица