Мая Манолова ходила на фризьор и пушила цигари преди операцията

Мая Манолова признава, че е нов човек след борбата с рака. Именно тежката диагноза я накарала да смени мястото си в политиката, но не да намали темпото на работа, за което близките ѝ най-често я критикували. Омбудсманът дълго време отказваше да говори открито за заболяването, защото тогава течали изборите за адвокат на народа, а Мая не искала да спечели със съжаление.

Във важния за кариерата си момент тя научила, че ракът я изяжда отвътре. „В цялото тичане на един Еньовден, бързайки за Кюстендил, където трябваше нещо да правя, минах през Пета градска да ми направят прегледа, който не бях правила една година. Лекарите ми се радваха, както обикновено, като на човек, пълен с енергия, който не боледува и нищо не му се случва. Замръзнаха им усмивките по време на прегледа. Не стигнах до Кюстендил този ден. Казаха – давай направо да оперираме“, споделя Манолова.

Все пак поискала второ мнение от лекарите в ИСУЛ, които също потвърдили диагнозата. А преди да легне под скалпела на следващия ден, отскочила да почерпи депутатите с череши. „Откриха ми рак в сряда, в петък легнах на операционната маса. Имах време да си купя нова пижама и да си направя косата… Изпуших една цигара и влязох да ме оперират“, спомня си бившата червена депутатка. Още в деня след интервенцията тя излязла с торбичките и дренажите и отишла на „Позитано“. „Трябваше да се застане срещу ръководството, за да бъде защитен един колега, когото смятам за приятел. В такива ситуации един е на сватба, друг на кръщене, трети има някакво неразположение. Да кажа, че съм болна, аз, която винаги съм пълна с енергия, да кажа, че съм оперирана – никой нямаше да ми повярва. Щяха да помислят, че съм се скрила“, откровеничи омбудсманът.

Дори и заради рака не си взела отпуск, но направила някои компромиси – спряла с парламента и отказала цигарите. Твърди, че оздравяла благодарение на дъщеря си Ралица и мъжа си Ангел Найденов, които за миг не дали вид, че ги е страх. Родителите на Мая разбрали, че е била онкопациент едва когато била напълно възстановена.

Източник: Ретро