Мая Манолова: Ангел Найденов е голямата ми любов

 

Популярността е нещо преходно. Тя би могла да ти начеше егото, но има смисъл само, ако ти дава възможност да помагаш на хората, да вършиш добри неща. Аз не се боря за власт, нито имам някакви лични амбиции. Това е начин ад си върша по-добре работата – допълнителната сила, която имам. Моят рейтинг не е личен, той е на институцията, на моя екип. Това заяви пред камерата на Мариян Станков – Мон Дьо омбудсманът Мая Манолова. Самият журналист призна, че е чакал три години, за да направи това интервю.

На въпрос дали е излязла от БСП „с еднопосочен билет“, тя отговори: „Никога не съжалявам за едно или друго, което е било или е могло да се случи. В политиката има само сегашно време. Аз гледам само напред. В работни отношения съм с всички лидери на партии. В момента имам ангажименти към всички български граждани. Хората имат очаквания от мен. Нямам амбиции за властта. Имам амбиции да решавам проблемите. И го направя наистина от сърце. Би било предателство към хората, ако се насоча към даден пост“, заяви Манолова.

На въпрос дали поведението й не е популистко, тя отговори: „Ако вземем думата „популис“, че означава „народ“, нека да бъде така. Защото аз работя за народа си. Партийците подхождат от гледна точка на техния електорат“.

Манолова призна, че има провали в работата си. „Чувствах се провалена на няколко пъти, когато защитавахме заплатите на работниците в Дупница. Три пъти излизахме, докато стигнем на финала“.

Запитана дали болестта й е била „част от цената“ на нейния успех и популярност, тя отговори „Да“, а на въпрос дали ракът си е отишъл, тя сподели: „Кой знае дали си е отишъл завинаги. Въпросът е да го приемеш като част от борбата и да не се страхуваш. Аз не съм престанала да се страхувам. Но когато живееш достатъчно пълноценно, когато имаш достатъчно предизвикателства и имаш за какво сутрин да се събуждаш, не е толкова страшно. В момента, в който се почувстваш по-добре, по-здрав и силен, забравяш. Ракът е част от предизвикателството в живота. Като възможност да осмислиш нещата. Ракът, слава Богу, може да бъде победен. Тези, които неизбежно ще чуят тази диагноза, нека не я приемат като присъда. Важното е да имаш рамото на хората, които ще те подкрепят, да имаш надежда… Съпругът и дъщеря ми не ми казаха нищо по-различно от това, което ми казват пред поредното предизвикателство – че съм силна и могада се справя“.

Помолена да опише любовта си със съпруга й Ангел Найденов, тя каза: „Любовта е нещо много лично и съкровено и някак си не съм от хората, които са готови да я вадят на показ. В едно изречение Ангел за мен е човекът, когото обичам“.

„С него си имаме нашите моменти и нашето време и може би е по-добре това да остане извън светлината на прожекторите“, допълни Мая Манолова.

На въпрос как се е променил животът й след раждането на внука й, тя отговори: „Не съм била най-добрата майка и едва ли ще бъда най-добрата баба, но това, което ми дава надежда е, че дъщеря ми ми казва, че иска той да прилича на мен… Смятам, че съм добър и сговорчив човек, близките ми навярно мислят, че съм безкомпромисна и крайна… Моят съпруг от всичко най-много мрази моята роля в мъжки обувки. А и аз предпочитам да съм на токчета“.

„Аз не презирам никого. И съм имала много моменти на слабост. Но най-важното е да можеш да се събереш“, каза още тя.

На шега Мая Манолова заяви, че би искала да седне на една маса и с Путин, и с Тръмп: „Виждате ли, че не съм популист. Сериозните, непопулярни каузи и предизвикателства са предпочитани от мен“.

Мая Манолова призна, че не е плакала от щастие и че не плаче често, но че е щастлив човек. „В момента съм добре. Изследванията са ми добре. Какво да искам повече?!“.

На въпроса как ще опише себе си с едно изречение, тя отговори: „Голямо тичане падна“, а с една дума: „Скорост“ или „Любов“.“Аз съм спринтьор на дълги разстояния. А Мая Манолова е човек, към който можеш да се обърнеш винаги, ако си в беда“, заяви в края на разговора Мая Манолова.

Източник: Ретро