Край на нискомаслената измама! Полезните мазнини ще преобразят организма ти!

Винаги предпочитайте качеството пред количеството
Ерата на нискомаслените продукти може би бележи края си! Но все пак има още доста неща, които е добре да знаете, ако искате да се погрижите за здравето си по най-добрия начин.

Десетилетия ни убеждаваха, че намаляването на мазнините предпазва от трупането на излишни килограми и цяла плеяда заболявания. Но през последните години става все по-видно, че истината е съвсем различна.

Все повече експерти смятат, че прекомерното лишаване от мазнини е една от основните причини за появата на сърдечносъдови заболявания. Разкри се и фактът, че производители на сладки изделия са платили на учени от Харвард да проведат серия от изследвания в годините 1965-1979. Те имали за цел да омаловажат ролята на захарта като причинител на тези болести и да посочат за главен виновник наситените мазнини и холестерола.

полезните мазнини
Зехтинът екстра върджин е изключително полезен за организма

Рафинираните въглехидрати са по-опасни
В последните години множество квалифицирани изследвания водят към предположението, че „епидемията“ от сърдечни проблеми и хронични заболявания като диабет тип II и рак – е по-вероятно да е заради високия прием на рафинирани въглехидрати.

Това е добра новина за тези, които обичат омлет от цели яйца и пълномаслено мляко. Оказва се, че обезмаслените храни и тези с ниско съдържание на мазнини всъщност не са направили нищо добро за телата ни.

Истината е, че организмът ни се нуждае от мазнини за доста от здравословните метаболитни процеси, включително за изграждането на клетки, производството на хормони, абсорбирането на витамини, предпазването на нервите и поддържането на мозъчните функции. При недостиг на мазнини изпитваме чувство на глад и в крайна сметка прибягваме до нездравословни храни.

Диетите с ниско съдържание на мазнини всъщност неволно са довели до отвръщане на хората от консумацията на здравословни продукти с високо съдържание на мазнини и прибягване до повече храни, богати на захар, нишесте и рафинирани зърнени продукти. А това със сигурност е допринесло за бума на затлъстяване и диабет.

Разумната употреба на мазнини

Въпреки че „добрите“ мазнини са жизнено необходими за цялостното ни здравословно състояние, много хора все още имат предубеждения спрямо тях. Преди нормата беше да се избягват всякакви мазнини. Сега трябва да се ядат тези, които са здравословни, което води до предизвикателството да се определя кои мазнини какви са.

Като цяло, хората са мнителни спрямо всеки продукт със съдържание на наситени мазнини, без да взимат предвид източника им или контекста.

Наситените мазнини в говеждото месо от пасящи трева животни или в кокосовото масло (което доставя важни за здравето триглицериди) са много по-различни от наситените мазнини в преработените храни и пакетираните продукти.

Много от съвременните здравословни експерти смятат, че наситените мазнини са били несправедливо злепоставени. Най-вече заради това, че се срещат често заедно с трансмазнини, които са определят като небезопасни за здравето.

Има и специалисти, които стигат по-далеч в реабилитирането на наситените мазнини. Същите заявяват, че те най-вероятно са доста по-здравословни, отколкото се предполага, особено когато са взети от качествени източници и още повече, ако човек избягва да яде рафинирани въглехидрати и захар.

Полезните мазнини

Оказва се в крайна сметка, че не всички наситени мазнини са вредни! Досега обаче всички бяха разглеждани в една група и набеждавани за лоши. Здравословните наситени мазнини могат да помогнат да се изгорят натрупаните тлъстинки, да се подобри мозъчната дейност, да направят кожата сияйна и да оптимизират нивата на холестерол в организма. С уговорката, разбира се, отново, че е важен източникът!

Наситените мазнини в хамбургеpa c бекон и сирене от заведение за бързо хранене, за жалост, ще имат съвсем противоположен ефект върху организма от този на мазнините, съдържащи се в кокосовото масло.

Правилното според съвременните здравословни експерти е наситените мазнини да се приемат като част от диета, бедна на рафинирани въглехидрати и захар.

Данните от скорошно изследване, свързано с предиабета – сочи, че в кръвта на изследваните доброволци, преминали на различни видове хранения, се откриват следи от наситени мазнини, само когато са консумирали много въглехидрати.

Според метаанализ, направен въз основа на 21 изследвания, публикуван през 2010 година в American Journal of Clinical Nutrition – няма никакви доказателства, че приемът на наситени мазнини увеличава риска от коронарна болест на сърцето, удар или сърдечносъдови заболявания.

Друго изследване пък сочи, че когато приемът на наситени мазнини се замести с прием на рафинирани въглехидрати – се увеличава рискът от инсулинова резистентност и затлъстяване.

Специалистите са категорични в едно. Всеки, който намали консумацията на захар и рафинирани въглехидрати, както и животинските храни от некачествен произход и който ограничи приема си на преработени продукти – със сигурност ще усети значително подобрение в здравословен аспект.

Най-важното за мазнините
Не всички мазнини са еднакви – ето как да откриете онези, които са полезни и важни за вашия организъм.

Хапвайте повече противовъзпалителни мазнини

Храни като дивата сьомга, орехите и семената чиа са отлични източници на борещите се с инфекциите Омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за здравето на клетките. Организмът не може сам да произвежда тези киселини, ето защо те трябва задължително да се набавят чрез храната.

Избягвайте рафинирани мазнини

Мазнини от растителен произход като олио, направено от царевица, соя, слънчоглед и шафранка, та дори и от канола – са толкова тежко преработени, че съдържат много високо количество на предизвикващите възпаления Омега-6 мастни киселини. Тези преработени масла провокират окисляване в организма. Друг проблем е, че Омега-6 киселините намаляват ефекта от Омега-3 мастните киселини, което води до допълнителни възпалителни процеси.

Доверете се на аромата

Всяко истинско олио трябва да притежава специфичен мирис. Нерафинираните масла имат аромата и вкуса на продукта, от който са произведени. Силно рафинираното олио няма мирис и е с еднообразен златист цвят.

Наслаждавайте се на мазнините от животински произход

Маслото, добито от млякото на животни, които са пасли на свобода, както и натуралната свинска мас всъщност са добри източници на животински мазнини. Но е добре да не употребявате промишлено произведена и преработена свинска мас, защото тя е богата на хидрогенирани мазнини!

Наблегнете на разнообразието

Винаги е добре да се храните разнообразно, независимо с какъв тип храна, тъй като те имат в състава си различни полезни компоненти. Зехтинът екстра върджин, например, ще ви достави здравословна доза от антиоксиданта олеокантал, който има много силни противовъзпалителни свойства.

Добавянето на резени авокадо към салатата пък ще подобри усвояването на бетакаротена и другите каротеноиди от зеленчуците в салатата, както и ще осигури повече фибри и протеини. А маслото, добито от свободно пасящи животни, е много добър източник на витамин К2 и конюгирана линолова киселина – мастна киселина, която има изявени противоракови свойства.

Предпочитайте качеството пред количеството

Пестицидите и други токсини често се концентрират в маслата, затова е важно да избирате висококачествени продукти от естествен произход. Освен това, е по-добре да се купува олио в по-малки шишета, а не в обемни разфасовки.

По-полезно е да се изразходва бързо след отварянето на опаковката, а не да се употребява с месеци. Така в продукта се образуват химикали, които предизвикват оксидативен стрес и увреждат човешките клетки и водят до дегенеративни заболявания.

Внимавайте, когато готвите на високи температури

Ако нагреете олио над температурата, при която от него започва да се вдига дим, ще се образуват свободните радикали и други токсични компоненти. Не забравяйте, че всеки вид готвене на висока температура, в който се използват мазнини, създава множество вещества, водещи до възпалителни процеси.

Източник: Lekuva