Кое е важното при приготвянето на най-вкусните сарми

Те са безспорно любими на много поколения българи, но за съжаление доста млади домакини нямат представа как да ги приготвят.

Ще ви запознаем с няколко тънкости при готвенето им.

Сармите са най-популярни от кисело зеле и от лозови листа. Има обаче възможност сарми да се приготвят и от листата на прясно зеле. За целта трябва да отделите листата от кочана и да ги бланширате за няколко минути във вряща вода. Ако добавите десетина капки оцет или лимонов сок, ще им придадете от вкуса на сармите с кисело зеле. Същото важи и за листата от лапад, цвекло, лобода. Тъй като те са по-малки, трябва да сте доста умели със завиването на сармите. Слагайте по малко плънка и ги увивайте внимателно и здраво.

За да не загорят сармите, на дъното на тенджерата, в която ще ги приготвяте, сложете няколко листа от тези, с които ги приготвяте.

Виждали сте сигурно, че сармите се варят похлупени с чиния и чак след това с капака на тенджерата. Това е важно, за да се задушат добре и за да не се развиват по време на топлинната им обработка.

След като сварите сармите, може да ги запечете, но задължително ги полейте със сос. Ако при варенето не са отделили достатъчно сос, добавете малко доматено пюре или сос бешамел.

За приготвянето на плънката обикновено се задушава лук и към него се добавя месо и ориз или само ориз. Не приготвяйте напълно плънката, оставете я леко сурова. Така зрънцата на ориза ще набъбнат в самите сарми и ще изпълнят листата още по-добре.

Кое е най-доброто месо, от което да се направи кайма?

Всичко е въпрос на вкус, но има едно неписано правило – че за кайма се ползва месото, което не се готви по друг начин толкова често. Това обикновено е шарено месо, с малко сланинки, което се комбинира с по-сухото телешко или говеждо.

Ако мелите месото си за кайма, помолете да ви отрежат от врата или от корема. Добре е месото да бъде почистено от жили и нарязано на малки хапки, преди да бъде пуснато в месомелачката.

Източник: mila