Как да премахнем хормоните от пилешкото преди да го сготвим?

Всяка домакиня е наясно с факта, че пилето, което купува от магазина, е наблъскано с редица хормони.

Въпреки това, колкото и да избягвате пилетата, все някога ви се дояжда.

Тук обаче идва въпросът как да се избавите от множеството хормони, които съдържа купеното пиле?!

За огромно съжаление е нужно да се приспособим към сегашната обстановка.

Oтдавна и безвъзвратно отшумя времето, в което пилетата обикаляха из двора или в кокошарника и се хранеха с чисто зърно и зелена трева.

Към днешна дата пилетата, които стигат до трапезата на повечето българи, са пълни с хормони, тъй като са излезли от птицеферми.

Там съответно ги угояват и за кратко време са готови за продан. Сами се досещате, че няма как да се случи целият този процес и то за толкова кратко време, ако не се прибягва до различни добавки и хормони.

Друг е въпросът, че те не са никак полезни за здравето. Но за повечето търговци най-важна е печалбата.

Как да премахнем хормоните?

Разбира се, тук трябва да направим важното уточнение, че е абсолютно невъзможно да изчистим месото на 100% от хормони и лекарства.

Все пак обаче можете да направите опит да премахнете повечето от тях.

Ето как може да се случи това:

Бульон

Вероятно мнозина от домакините използват бульона от пилето за приготвяне на супи или сосове. Оказва се, че това е огромна грешка!

Ако искате да се избавите до голяма степен от хормоните, съдържащи се в пилето, трябва да изхвърлите бульона, след като месото се свари.

Истината е, че ако пилето не е домашно, в този бульон на практика няма нищо полезно. Той може само и единствено да навреди на организма ви.

Готвене

Съветът на специалистите е никога да не готвите цяло пиле, ако то е закупено от магазина. Те препоръчват да отстраните дробчетата, тъй като именно в тях се натрупват най-много токсини.

Махнете и кожата и едва тогава се заемете с приготвянето на пилешкото месо.

Накисване

Опитните готвачи съветват да накиснете пилето в специална смес, за да се избавите от известна част от хормоните, съдържащи се в него.

За целта са ви нужни 1 литър вода, сокът от половин лимон и 2 с.л. сол.

Разбъркайте до пълното разтваряне на съставките във водата и потопете пилето.

Нека остане в солената лимонена вода поне два часа. След това изсипете водата, добавете чиста такава и оставете пилето да покисне още два часа.

Източник: novinibg