Каква е позволената доза месо седмично

За какво месо става дума?

В списъка на Световната здравна организация (СЗО), червеното месо това е всички видове мускулно месо от бозайници: говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе, както и преработени месни продукти, всички пушени, осолени, консервирани и т.н. 

Червеното месо причинява ли рак?
СЗО включи червено месо в група от продукти, „вероятно карциногенни за хората“. Ключовата дума тук е „вероятно”: Учените все още нямат еднозначен отговор на въпроса „дали червеното месо предизвиква рак?”. Това е, което знаем днес.

Червеното месо и месните продукти (колбаси, колбаси, бекон и др.), възможно увеличават риска от развитие на колоректален рак (ректален и /или рак на дебелото черво) с 20-30%. Това доказват  резултатите от много изследвания.

Освен това, консумацията на червено месо или месни продукти може да бъде свързана с развитието на повече от 12 вида рак. Експерти от Международната агенция за изследване на рака (IARC) стигнаха до такива разочароващи заключения, след като анализираха данни от повече от 800 проучвания.

Но никой не може да каже със сигурност как точно месото засяга храносмилателната система на човека все още не е известно.

Потенциалният риск е силно повлиян от метода на готвене. Накратко – месото е по-добре да не се пържи. Когато влезе в контакт с гореща повърхност или нагрято масло, се освобождават канцерогенни вещества (полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични ароматни амини). Те могат да причинят развитие на рак на гърдата, простатата, черния дроб, кожата, белите дробове и други органи.

Но ако за самото месо има понякога повече въпроси, отколкото отговори, то за надениците, колбасите, бекона и пр.  всичко е еднозначно. Продуктите от преработено месо са сред канцерогенните – без никаква “вероятно”: дневната консумация от само 50 грама увеличава риска от развитие на колоректален рак с 18%.

Колко месо може да ядем?
Американското дружество по клинична онкология (ASCO) препоръчва да се яде не повече от 500 грама месо на седмица или не повече от 70 грама на ден. Това количество, според експерти, не увеличава риска от рак.

Освен това, месото не трябва да е мазно, а останалата част от протеините е по-добре да се получава птица, риба, бобови растения и зеленчуци. И между другото, не става въпрос само за онкология: твърде многото месо в менюто провокира развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2 и бъбречни заболявания.

„Не е необходимо изобщо да се отказваме от месото“, казва Олга Малихова, професор, доктор на медицинските науки, ръководител на отдел „Ендоскопия“ на НИИК на онкологията. Н. Н. Блохин. – Основното нещо е да се спазват няколко условия: да не се яде месо всеки ден, по-добре е да се изключат пържено и мазно меса, както и преработените месни продукти.

Като цяло, за предотвратяване на рак на стомашно-чревния тракт, теглото е от първостепенно значение – то трябва да е нормално: затлъстяването увеличава риска от развитие на няколко вида рак, особено при жени над 45-годишна възраст. Освен това е важно редовно да се извършват скринингови изследвания, които могат да открият заболяване чрез кръвен тест на най-ранен етап.

Има ли полза от месото?
„Червеното месо е важен елемент от балансираното меню, защото е един от основните източници на протеини, заедно с птичето месо, рибата, ядките и млечните продукти. Освен това месото съдържа най-важния витамин В12, желязото и цинка ”, казва консултантът по хранене, сертифициран от FPA фитнес нутриолог Анна Дойен. „Но, разбира се, важно е месото да е добро: в идеалния случай трябва да се интересувате от това как и къде се отглежда животното, с какво е хранено, да поискате от продавачите сертификати за качество на продуктите, за да се сведе до минимум риска от алергични реакции.“

Източник: zdrave