Ищар: Духовността ще направи света по-добро място

Ищар, какво ви мотивира да гостувате отново в България?

За мен винаги е удоволствие да се връщам отново в България, да се срещам пак феновете си, този път след доста голяма пауза.

Идвам на 24 ноември 2018 г. за концерт в Пловдив.

Това е също една възможност да посрещна рождения си ден заедно с българските ми почитатели.

Вашите песни винаги имат послание, не са просто красива музика, защо?

Музиката е своеобразен език, точно както и всички видове изкуства. Чрез нея изразяваме пред света нашите чувства, мисли, вярата си. Не бих желала да говоря, без да казвам нещо… За мен е важно да използвам изкуството си, този дар, с който съм се родила, за да кажа в какво вярвам, какво чувствам…

Когато пиша, това е нещо като терапия за мен и за тези, които ме слушат и харесват чутото. Също така вярвам, че творците имат голяма мисия на този свят – да премахват границите между хората и ако можем да постигнем напредък в това отношение, значи постигаме нещо изключително важно.

Вие сте истински посланик на разбирателството и мира между различните етноси и религии. Вярвате ли, че наистина можем да живеем заедно без насилие и борба за надмощие?

Ех, разбира се, че вярвам, но моите усилия съвсем не са достатъчни. Смятам, че живеем в свят, в който хората вече не вярват на нищо, това е проблемът! Просто губим вярата в себе си и в околните. Живеем в много материален свят, който в духовно отношение върви все по-зле. Ставаме роби на желанията и удоволствията си и оставяме истинските ценности настрани. Определено смятам, че медиите имат голяма отговорност в това отношение.

Хората вярват в това, което виждат и за съжаление, това не е духовност. А духовността е вътре във всеки от нас, нещо невидимо за очите, което принадлежи на душата. Ако хората открият силата, която е скрита вътре в тях, в душата им, те ще открият любовта и тогава светът ще бъде различен. Това е нещото, което се опитвам да предам на моите деца, въпреки че знам, че не е лесно.

Има ли някаква тайна в съхранението на вашия прекрасен глас или просто става въпрос за дар от Бога?

Изцяло е Божи дар, но, разбира се, правя всичко, каквото мога, за да го съхраня по най-добрия начин.

Днес повечето хора гледат и слушат концерти в Интернет. Ще изчезнат ли живите концерти?

Боже мой, в никакъв случай! Точно обратното е – сигурна съм, че хората все още искат да видят истинско представление, да се докоснат до идолите си. Гледайки през екрана, не получаваш истинското усещане на мига, екранът е нещо много студено… Няма никакво място за сравнение на живото изкуство с гледането на телевизия или Интернет. Вярвам, че живите концерти са истинската стойност в музиката.

Източник: Животът днес