Имате мигрена – няма да повярвате колко приятно можете да се избавите от нея!

Мигрената е най-често срещаният вид главоболие. Тя се появява под въздействието на най-различни фактори. Такива са проблеми с метаболизма, свръхчувствителност на централната нервна система, дехидратация, стрес, напрежение, стоене твърде дълго в помещения без чист въздух, нездравословно хранене, нарушения на съня и други. Притискането на нерв може да доведе до силна болка в слепоочието, която пречи на изпълнението на ежедневни дейности.

Ако не установите точните причини за мигрената, тя ще се задълбочи.

Ето няколко прости неща, с които да се предпазите от досадното главоболие:

Яжте по-често през деня, но по малко. По този начин ще избегнете подуването на корема от преяждане, при което може да се появи и мигрена. Също така, ако пропускате хранения и стомахът ви е празен твърде дълго, кръвната захар в тялото пада и главоболието е налице.

Ядки, плодове (включително сушени) и зеленчуци, са за предпочитане между основните хранения. Те спомагат за хидратирането на тялото и предотвратяват главоболие.

Понякога липсата на ценни вещества в организма също може да доведе до мигрена. От голямо значение е контролът на нивата на витамин В12, магнезий, коензим Q10 в тялото, ето защо профилактичните изследвания всеки месец не са за подценяване.

Кардио тренировките са друго нещо, което намалява риска от появата на силно главоболие. Според проучване, проведено в Швеция, хората, които извършват подобни активности редовно, не получават главоболие по-дълго време.

Ако имате мигрена, опитайте се да отработите стреса. Колкото повече негативни емоции пазите в себе си, толкова по-зле за вас. По време на така нареченото емоционално прегряване и стресова ситуация се отделя по-голямо количество кортизол, който предизвиква главоболие.

Колкото и странно да звучи, сексът също предпазва от мигрена. Според германско проучване от 2013 г., главоболието намалява по време на секс, особено при оргазъм. Причината е, че тогава се отделят ендорфини (хормони на щастието).

Източник: Блиц