Изповедта на една българка, избрала да живее и работи в Испания – прочетете преди да изберете да напуснете!

Трогателната изповед на една българка, избрана да напусне страната в търсене на по-добро живот в Испания, публикува сайта bulgaros.ovh.

Освен че разказва за нелеката си съдба, тя дава и ценни съвети за нашите сънародници, решили да поемат по пътя й.

„Еднопосочен билет …

тази посока преди години избрах и аз. Отведе ме в Испания. Много слънчева и приветлива страна, но тук никой не ги посреща с хамон и вино, както у нас с хляб и сол.

Дипломите, мили приятели, си оставете вкъщи. Е, аз си ги взех, но единственото, за което ми служат сега, е да си припомня, че някога имах други планове … съвсем други. Тукашните сеньори търсят друг – здрав гръб, силни ръце и здрави крака. А на вас трябва здрави нерви и желязна психика. Ако се подготвите за авантюрата, може и да успеете.

Аз имах два избора, externa (дневна прислужница) и interna (денонощна прислужница). Ние, българките, обаче сме внимателни и любезни, но не и сервилни. Имаме друг манталитет, различен от този на робинята Изаура. Затова ни боли. Затова е трудно. Ще ви се наложи да свикнете да сте обект на постоянно наблюдение. Ще ви тестват за крадла, ще ви изучават как се движите, как се обличате, как плачете. Тук никой не го е грижа за културното, образователното и интелектуално ви ниво. От вас се очаква да сте просто „тежък случай“.

А знаеш ли какво щастие е, когато стискаш първата си заплата ?! Тя е двойно повече от българската, но труда, нервите и унижението са в пъти повече. Затова си помисли дали цената си струва. За мен вече е късно, имам твърде много тук, но платих скъпо. Сега като се замисля, се чудя: в живота ми наистина струва колкото един нов телевизор или хладилник?

Един последен съвет от мен – ако си купувате билет за чужбина, то не трябва да е двупосочен. Защото народът е казал най-добре: „Всяка жаба да си знае гьола“. Боже, как ми липсва това „гьол!“

Източник:  Petel