Идеалната френска палачинка – толкова тънка, че е невъзможно да се подхвърля

Идеалната френска палачинка – толкова тънка, че е невъзможно да се подхвърля – се прави сравнително лесно.

Необходим ви е само тиган с равно дъно. Тиганите с дебело дъно са подходящи, защото в тях можете да правите и по-дебели палачинки, и пърженки. В тиган с тънко дъно те прегарят. Легенда е, че човек трябва да има отделен тиган за палачинки, отделен за омлет и друг за всякакви пържени неща.

Тиганът, който ви служи за един вид пържени ястия, успешно изпълнява ролята си и при останалите. Тайната рецепта на добрата палачинка се крие в тестото. Когато се научите да правите гладко палачинково тесто, лесно ще започнете да майсторите елегантни палачинки, засищащи йоркширски пудинги, захарни пържени и маслени блини.

Необходими продукти за тестото:

брашно – 100 г

яйце – 1 бр. голямо

жълтък – 1 бр.

щипка сол

прясно мляко – 300 мл

олио – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата. Счупете яйцето в кладенчето, добавете жълтъка и сипете малко мляко. С тел за разбиване на яйца объркайте яйцето и млякото и постепенно привличайте тестото отстрани, като същевременно наливате мляко, докато получите палачинково тесто с консистенцията на полуразбита сметана.

Разбивайте, да стане гладко, после добавете олиото. Продължете с разбиването, като добавяте останалото мляко – тестото трябва да стигне консистенцията на рядка сметана. Покрийте купата и оставете настрани за 30 мин, така впоследствие изпържените палачинки ще станат по-леки.

Източник: Zajenata