Знаете ли, че руколата – салатата на красотата

Hеповторим аромат, деликатен вкус и пикантни нотки са само част от характеристиките на руколата. Тя доби популярност през последните години в кулинарията, най-вече в миксове от салати и като добавка върху пица. Освен заради вкусовите си качества обаче, руколата заслужава почетно място в менюто ни и по още куп причини. Наричана е “салата на красотата” поради високото си съдържание на провитамин А, който още се нарича витамин на красотата. Освен това в 100 г. от растението се съдържат само 26 калории

Богата е и на витамин С, на фолиева киселина и витамин В1, който бори стреса. А пантотеновата киселина в руколата подобрява обмяната на веществата. В крехките зелени стъбълца се съдържат също калий и желязо и мастни киселини Омега-3.

С навлизането в кулинарията у нас неизбежно се пренася в градинарството. Тя е лесна за отглеждане, защото е непретенциозна. Това до голяма степен се дължи на факта, че расте предимно като плевел. През последните десетилетия се отглежда като култура, но на практика разликата между диворастящата и култивираната е минимална. Трябва обаче да се знае, че руколата не е глухарче. По-скоро близък роднина на руколата е синапът, който се ползва за суровина за горчица. Най-подходящи за храна са младите листа, получени след около 35-40 дни от засаждането на семената, с дължина около 7-8 сантиметра (в по-старите листа се появява горчивина).

Още по-хубавото е, че през лятото може да даде две реколти Отглежда се по едно и също време с марулята и спанака, а най-доброто време за засаждането на рукола е ранна пролет през април-май. Имайте предвид, че това растение не обича горещините и идеалните за него температури са до около 25 градуса. На открито може да се отглежда рукола от края на март до края на октомври, а в оранжерии – целогодишно.

При засаждането трябва да знаете, че за около 1 декар място са ви необходими приблизително 500 г. семена. Оптималната температура за прорастване на семената е 16 градуса, а при нормална влажност на почвата семената поникват от 3 до 5 дни след сеитбата

Що се отнася до вида на почвата, руколата е непретенциозна. Достатъчно е тя да бъде богата на хранителни вещества, рохкава и добре хидратирана, за да се получат крехки листа. През горещите месеци руколата се развива за около месец, а прези зимата – в оранжериите, може да се бере след около 5 седмици. За целта трябва да се откъсват първо най-външните листа, и то от основата. Руколата е бързо развиващо се растение и колкото повече листа берете, толкова повече нови то ще дава. За да запазят свежестта си, набраните листа трябва да се съхраняват в хладилник, но в никакъв случай да не се замразяват.

Ако живеете в град и нямате градинка, също може да си отгледате рукола. Най-важното е да осигурите светлина и влага. Засадете семенцата в саксии или специални контейнери през февруари и следете дали расте бързо на височина. А ако всичко е наред, скоро ще имате свежа салата.

Източник: 24 часа