Защо не бива да се дава сол назаем?

Солта неизменно присъства на трапезата ни. И дори някои специалисти да препоръчват да я ограничаваме, защото води до проблеми с кръвното, тя винаги е имала и винаги ще има важна роля, и то не само в кулинарията.

Ритуалите със сол са познати още от древни времена. Най-вероятно защото тогава тя била изключително ценна подправка и се смятала за необикновена. Дори за свещена, затова казвали, че ако се пилее или разсипва, неизменно носи нещастие. Според една от теориите се вярва, че Юда разсипал сол по време на Тайната вечеря и именно оттам идва поверието, че разсипването на сол води до нещастие.

Солта е използвана през годините в множество ритуали – и при сватби, и за бременни, и при раждания, и при орисване на деца. Тя неизменно се свързвала с богатство и благополучие. През годините ритуалите се изменили, но елементи от тях останали в много култури и днес.

У славянските народи съществува традиция

да се хвърля щипка сол през рамо, за да се предпазим от недоброжелатели

Друга традиция по нашите земи е винаги да се слага сол на масата. Причината не е просто проява на факта, че сме добри домакини и искаме гостите да имат подръка сол, за да доовкусят бюдата си. Според поверие тази проява на любезност всъщност крие корените си във вярването, че солта пази от завист и зли очи и затова е необходимо да се слага винаги близо до гости и до външни посетители на дома. Също така се смята, че дом, в който е свършила солта, е обречен на бедност и глад.

Съществува и вярване, че не бива да давате сол назаем, защото така ще си дадете и късмета. А освен това на някои места не е прието солница да се предава от ръка на ръка. Поверието напомня на това, че пръстен не бива да се дава от ръка на ръка, а трябва да се остави на масата, откъдето другият сам да го вземе. И в двата случая се вярва, че предаването на солта или на пръстените води до нещастие, до проблеми между двама души, до раздели.

Според фън шуй пък, ако поръсите със сол ъглите на къщата си, ще се предпазите от скандали и проблеми. Според друго вярване, ако поставите за три дни сол в дървена кутия някъде на високо у дома, ще привлечете финансова стабилност.

Солта е била използвана и в множество магии, с нея са свързани и необикновени легенди. В някои приказки се казва, че може да се пребори злата вещица, като се разсипе сол пред нея, защото тя ще трябва да преброи всички зрънца, преди да продължи напред. В други варианти това важи единствено за феите и е начин да задържите фея в дома си. А в сериала „Свръхестествено“ например, за да спрат духовете и демоните, ловците посипват сол под прага на вратата и по первазите на прозорците.

И да вярваме, и да не вярваме в стандартните или в крайните легенди за солта, не можем да отречем, че това е една от най-важните подправки открай време и няма как да не се свързва и с някои поверия.

Източник: mila