Започва сезона на кърлежите! За да не пострадате, използвайте този хитър трик!

Различните видове кърлежи са едни от най-честите преносители на различни сериозни заболявания, които могат да бъдат много опасни за човека. Ухапването от кърлеж е безболезнено и поради това често остава незабелязано. Увреждането от кърлежи не се причинява от самото ухапване, а от секретите и токсините, които отделят, както и от микроорганизмите, предадени чрез слюнката.

Топлите летни и пролетни дни имат само един недостатък – неприятните насекоми, в това число и кърлежи, които жадуват да ви полазят или да ви ухапят.

Специално голяма опасност представляват кърлежите. Ако обичате активното отдих на открито и прекарате много време на чиста въздух сред природата или в почивните дни, често излизате на пикник със семейството си, много е вероятно да се върнете с тези неприятели по тялото си.

За да ви донесе почивката на открито само приятни изживявания и да не се налага непрекъснато да мислите за потенциалната опасност от ухапване от кърлеж, ние ще ви разкажем за един трик. И както вече може би се досещате, да се предотврати този проблем е много лесно.

Ефективно средство срещу кърлежи

Всичко, което ви е нужно е обикновена ролка за почистване на дрехи и етерично масло. Поставете на валяка малко етерично масло. Само направете това равномерно и внимателно, за да не станат след това петна по дрехите. Преди да излезете на разходка в парка или да отидете сред природата, минете с ролката няколко пъти по дрехите, които ще носите.

Само трябва да отбележим, че не всяко етерично масло действа в такъв случай. Представяме на вашето внимание 5-те най-ефективни масла за борба с кърлежи.

Подходящи етерични масла

Евкалипт

Eвкалиптовото масло може да се използва самостоятелно или в комбинация с масло от китайски лимонник като репелент срещу всички видове насекоми.

Лимонено

Това масло се счита за особено ефективно в борбата с кърлежи, бълхи и дори въшки.

Ментово

Това етерично масло е токсично за насекомите и е ефективен естествен репелент.

Лавандула

Най-невероятното нещо е, че хората обичат аромата на лавандула, но кърлежите не могат да го понасят. Нещо повече, това се отнася също и за въшките и комарите.

Масло от китайски лимонник

То притежава силен цитрусов аромат и е естествено средство за защита от бълхи и кърлежи.

При този метод за борба с кърлежите има още един приятен бонус – той помага също за отблъскване на комари и различни мушици. Поради факта, че вие нанасяте етеричното масло върху дрехите си с валяк, за вас и за околните, ароматът му няма да бъде натрапчив.

Също така, някои хора просто смесват вода с етерични масла и нанасят на тялото си като спрей. Но в горелото време контактът на кожата с маслото може да предизвика раздразнение.

Когато планирате да излезете сред природата, се възползвайте се от този умен трик и починете, без да бъдете обезпокоени от обезпокоителните кърлежи.

Източник:  днесnovinite