Забравете за Англия, преместете се в Исландия

В автобиографичната си книга легендарният фронтмен на Iron Maiden Брус Дикинсън разказва следния вид виц за исландците:

– Какво правите през лятото? – пита чужденецът един исландец.

Обичаме да ходим за риба и да правим секс, – отвръща исландецът.

А какво правите през зимата?

През зимата риболовът не върви толкова.

Виц, виц, ама колко да е виц!

Ако някой някога е бил на това, може би най-странно и най-мистично късче от европейския континент, захвърлено далече, далече в северната част на Атлантическия океан, ще знае, че казаното от Дикинсън не е просто смешка, а самата истина.

Забравете Великобритания с нейните пост-брекзитски проблеми, ксенофобските Щати на Тръмп, претъпканата Бавария и изнурената от разправии с незаконни бежанци Швеция. Ако искате да започнете живота си начисто (буквално и преносно), Исландия е държавата, която искрено желае да ви подаде ръка.

Oколо 12% от населението на страната са имигранти (по данни от края на 2018-а), най-вече от полски произход. Само че напоследък поляците започнаха да напускат, след като полското правителсто ги призова да се върнат и да подпомогнат родината си да си стъпи здраво на краката.

Затова Исландия има нужда от нов прилив на „чужда“ кръв, за да не спира икономическият възход на страната. В никой случай тук не става въпрос за наемане на евтина робска ръка, както може би ще си помислите. Исландия е готова да предостави всякакви благини на онези, които са решили да напуснат родните си места, за да се преселят трайно на нейните сурови 64,9 градуса северна ширина.

Предвид нарастващия интерес към страната, а и аз да улесни потенциалните имигранти, през 2017 г. влезе в сила закон, който гарантира възможно най-опросетен процес при кандидатстване за постоянно пребиваване.

Но фактът, че Исландия е една от малкото икономически проспериращи „бели“ страни, която с такъв ентусиазъм привлича хора отвън, не е единствената причина, поради която човек трябва да се замисли дали да не хване първия полет на Icelandic Air към този далечен остров.

Причина „за“ емиграцията в Исландия могат да бъдат и сексуалните нрави.

Факт е, че за нация с такива миниатюрни размери, Исландия е може би най-разкрепостената в сексуално отношение страна в света!

За исландците случайният секс не е кой знае какво събитие, а просто част от обичайното дневно меню. Така както повечето от нас завършват деня с питие в бара или гледане на телевизия на дивана у дома, за средностатистическия исландец е най-нормално да понамачка чаршафите с някого, когото вижда за първи път.

Ухажването и ходенето по срещи, които нормално предшестват и/или съпътстват сексуалните отношения в западната култура, не са особено популярни на острова. Докато нерегламентираният и неангажиращ секс се приема като нещо съвсем в реда на нещата. Как да кажа… все едно да си измиеш зъбите преди лягане.

Ако сте жена и аргументът, че може да правите секс, когато искате и с когото искате, без чувство на вина и обязаности от какъвто и да е характер, не ви е убедил, че Исландия е вашата мечтана дестинация за имигриране, то следващият аргумент със сигурност ще избие всичката („мъжка“) риба в океана. Какво ще кажете да станете част от възможно най-прогресивното човешко общество?

Докато останалата част от света тепърва решава да обедини сили в подкрепа на „онеправданите“ жени, размахвайки популистко-феминистки лозунги от типа на #FreeTheNipple и #MeToo, в Исландия отдавна са открили топлата вода.

Тази мъничка страна не от вчера може да се похвали с една сериозна и идеално функционираща политика за защита на женските права. През 1850 г. Исландия става първата страна в света, която дава безусловни и равни на мъжките наследствени права на жените. Само за справка: В САЩ това се случва чак през 1915 г.

Освен това икономиката процъфтява.

Поне в момента е така. Няма как да се забрави епохалния за исландското общество икономически колапс, който държа страната в клещите си между 2008 и 2011 г. През този тежък период не само хвърчаха политически глави, но и много банкери се озоваха зад решетките. Няколко години по-късно положението изглежда така, все едно криза никога не е имало. И това се случва благодарение най-вече на бума в туристическата индустрия. Как ви се струва фактът, че на фона на местно население от 320, 000 души, годишно страната се посещава от близо 6. 8 милиона чужденци? Да, точно така, мирише на много, ама много пари.

Друг аргумент за живот в Исландия е природата.


Getty Images

Не съм поет, така че не съм в състояние да възпея по достатъчно въздействащ начин величието на природните красоти, които островът предлага. Мога само да кажа следното нещо и то по възможно най-профанския начин: Толкова е красиво, че чак започва да ти се гади от толкова красота!

Човек се сблъсква с естествени природни чудеса и феномени буквално на всеки километър. То не са умопомрачителни водопади, шампанизирани гейзери, сини лагуни, назъбени фиорди, драматични вулкани…

Разбира се, майка България by default предлага най-добрите панорамни гледки на света, но, за разлика оттук, в Исландия няма как да се натъкнеш на речно корито, затлачено от пластмасови бидони, а клоните на дърветата не са „украсени“ от веещи се на вятъра найлонови торбички.

Но стига толкова статистика и едвъртайзинг в стил National Geographic. Ето една наистина голяма стръв на въдицата: Нали сте гледали поне един-два епизода от „Викингите“? Ами в Исландия е същото като да сте вътре в сериала. Сериозно!

Източник: novini.london