Ето така може да разберете дали си купувате истински зехтин или фалшив!

Зехтинът е една от най-здравословните растителни мазнини, а ние, българите – сред най-големите късметлии, делящи граница с един от най-големите му производители в света. Но дори и в съседна Гърция, където и в най-малките магазини зехтинът е основен за бизнеса артикул, не винаги може да бъдем сигурни, че сме си купили истински продукт.

Производството му е бавно и изисква доста усилия, което кара някои производители да правят компромис с качеството на зехтина, а дори и да предлагат подправено слънчогледово или соево олио с етикет Extra Virgin. Според статистиката, повече от 69% от зехтина на пазара, който се търгува с този етикет, изобщо не е virgin. Често дори не е зехтин.

Разликата е почти недоловима за по-неопитните купувачи, а цената е с до пет пъти по-висока от тази на други растителни мазнини.

Ето как в няколко стъпки да се превърнем в истински „сомелиер“ на зехтините и да разпознаваме ментето от оригинала.

Първи начин

Отливаме малко количество зехтин в неголяма чаша и затваряме гърлото й с длан, докато разклащаме чашата и течността. По този начин освобождаваме ароматите от мазнината, без да им позволяваме да излизат.

След около минута доближаваме чашата до носа си и махаме дланта си. Това, което трябва да усетим, е остър и пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако някои от тези фактори липсват, най-вероятно сме си купили менте.

Втори начин

Вторият начин е да тестваме зехтина чрез кашляне – това е и основният начин за тестване на висококачествен зехтин по света. Отпиваме една глътка от същата чаша и оставяме зехтина в устата си за около 20 секунди, като позволяваме на течността да стигне до всички кътчета в устата. След преглъщане истинският зехтин най-често ще предизвика кашляне – колкото повече кашляме, толкова по-качествен е продуктът.

Източник: lifestyle