Експериментът с виолетовата гривна за позитивизъм

Всички знаем, че за да променим живота си, трябва да променим своите мисли, да спрем да зацикляме на негативното, да спрем да се оплакваме и сплетничим. На пръв поглед не изглежда толкова сложно. Но дали е така?

Свещеникът Уил Боуен предлага начин да проверим себе си и собствените си нагласи към позитивно мислене с един интересен експеримент.

Той се състои в следното: трябва да носите на едната си ръка обикновена гривна с виолетов цвят и през следващите 21 дни да живеете без да се оплаквате, да злословите и критикувате. Ако обаче през тези дни забравите за уговорката със себе си и направите или кажете нещо негативно, трябва да преместите гривната на другата ръка, а броенето на тези 21 дни започва отначало. И така докато не успеете да задържите гривната на едната ръка 21 дни без прекъсване.

Според психолозите, виолетовият цвят има тонизиращо въздействие върху мозъка, сваля тревогата и раздразнението. А 21 дни са достатъчен период, за който дадено действие да се превърне в навик и да се закрепи в подсъзнанието.

Самият Боуен пише, че е успял да завърши експеримента и да носи гривната 21 дни без да сменя ръката, след 3 месеца. Оказва се, че на повечето хора са били нуеобходими 5-6 месеца, за да се справят със задачата. Първите няколко седмици гривната прескачала от ръка на ръка по 10-20 пъти на ден, после по един път на ден, а след няколко месеца се задържала и по цяла седмица.

Идеята се оказала толкова ефективна, че започнали да я прилагат милиони хора по света. Много от тях споделят, че сякаш са свалили превръзка от очите си.

Те са установили, че светът не е толкова лош, а ние сме заобиколени от хиляди интересни и позитивни неща. В началото не е толкова лесно, но с времето изборът да мислиш и живееш позитивно, без недоволство и негативизъм става все по-осъзнат.
И светът се променя до неузнаваемост.

А вие бихте ли направили този експеримент?

Източник: adme.ru