Едно от най-красивите места в България – Ковачевица, кътче от рая в Родопите, което всеки Българин трябва да посети!

В разкоша на Западните Родопи, на малко повече от 20 км от Гоце Делчев и 120 км от Благоевград, се намира китното селце Ковачевица.

Селото е разположено на река Канина, а според историческите справки, възниква през втората половина на 17-ти век.

За името на село Ковачевица съществува интересна легенда: След смъртта на изкусния ковач и дюлгерин Марко, жена му Гина поема съдбините на осиротялото семейство.

Когато близки и познати от околните селища отивали при нея казвали: „Отиваме до Ковачевица“, т.е. до жената на ковача. Така в течение на времето се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни махали, за да се бранят от зачестилите разбойнически нападения и поставили началото на сегашното село Ковачевица.

Снимка: bestplacesinbulgaria.com

По време на Възраждането Ковачевица се оформя като един от просветните центрове на България, а заради типичната си възрожденска архитектура през 70-те години на XX век се превръща в исторически и архитектурен резерват.

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола. В нея е творил мелнишкият зограф Яков Николай.

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието.

Освен че могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща, туристите могат да опитат традиционни български ястия и да се насладят на спокойствието на Родопите.


Снимка: guide-bulgaria.com

От селото тръгват няколко туристически маршрута до водопад „Синия вир“ и местността „Кози камък“. Само на 8 км от Ковачевица се намира друга популярна дестинация за селски туризъм – село Лещен.

В района са още селата Долен и Рибново.

В архитектурния резерват се намира и една от малкото в България къщи за гости – „Лаванда“, която освен традиционните удобства, предлага и малко по-различен и така популярен напоследък здравословен туризъм – пилатес на открито, вкусно меню с био продукти, както и възможност за атрактивни разходки на чист въздух сред природата.

Любопитен факт е, че Ковачевица е селото, в което са заснети най-много българския филми, 20 на брой, между които и „Мера според мера“, „Мъжки времена“ и много други.

Ковачевица е чудесна идея за кратко уикенд бягство от ритъма на големия град, както за семейства с деца, за влюбени двойки или за приятелски компании, които искат да се потопят в очарованието на магичните Родопи.

Източник: Bgnow.eu