Една от най-силните българска билка, което помага за много неща

За мнозина това е най-силната българска билка, което помага при повече от 100 болести

Смрадлика е една от билките със силно изразен антибактериален ефект. Лечебната мощ на това растение е позната от хилядолетия.

Изумени от ефекта й върху животните, предците ни започнали да използват активно отвара от смрадлика в ежедневието си, защото смятали, че лекува 99 болести и подмладява.

Неслучайно билката, която е един от най-мощните антисептици в природа, се препоръчва горещо на родилки, пише Дарик.

Промивките с нея спомагат за по-бързо зарастване на раната от раждането.

При херпес и афти

Ако ви измъчват неприятен херпес и още по-неприятните афти, отварата от смрадлика ще ви спаси от тях. Жабурете се с отвара от смрадлика няколко пъти дневно.

Против гъбички и бактерии
Тетрата има силно изразено антигъбично действие. Компреси и билкови бани с това чудотворно растение лекуват успешно гъбички от различен произход.
От неприятните гъбички по краката може да се отървете, киснейки ги в леген с хладка отвара от смрадлика. Благодарение на качествата си, тя спира развитиено на гъбичките и лекува пораженията от тях. / lekuvai.bg

И още:

Обикновено се ползват листата на смрадликата, но в някои случаи се употребяват и корените.
Ето и рецептата, която Бай Данчо даде специално за Нова телевизия:

В половин литър вода се слага една супена лъжица от смрадликата. Пет минути, след като заври, се сваля от огъня. Отварата се пие три пъти дневно преди хранене.

„Това е най-добрият природен дезинфектант”, добави Бай Данчо и сподели още една рецепта, която се прилага при лечение на венците и зъбобол: 100 грама от билката се варят в 2 литра вода. Към водата се прибавят още листа от билката камшик и листа от дрян. След като бъде свалена от огъня, се слага сол и нишадър. Готовото количество течност е готово за жабурене на устната кухина. Благодарение на тази отвара се стягат венците.

При язва1 стрък смрадлика (около 5-6 листа) ври в около 250-300 мл вода, докато пожълтее, за 1-2 минути. Охлажда се и се прецежда. Дозировка за пиене – количеството се разделя на три пъти по 100 мл и се пие 40 дни или се пие толкова дни в годината, на колкото е пациентът без да спира. След това обаче отварата не се прилага. При консумиране, особено за вечерните дози, може да се добавя по 20 мл ракия.

При кулпит на шийката на маткатав 1 литър се слагат да заврят 5 гр листа и се изчаква да поизври до 2-3 мин. С отварата се правят промивки.

При акне се правят компреси, както и запарка. Рецептата: 100 гр смрадлика завират в 1 литър вода. След изстиване на течността се правят компреси върху лицето.


Източник: Petel