Дядо Дочо – Човека, който откри библиотека във входа на блока

Без да чака държавни субсидии и пари от грантовете за култура, възрастен мъж откри квартална библиотека във входа на блока си. Дечо Николов е на 83 години и е изкушен от книгите още от младини. Обществената читалня жъне успех сред всичките му комшии на ул. „Кичево“ 22.

Основното дарение за библиотечния фонд дядо Дечо направил сам. Решил да пусне в обращение 80 томчета от дома си, като ги подредил на рафтовете във входа. Новината бързо се разнесла сред комшиите и книгите бързо започнали да се търсят. За да заинтригува и дамите от блока, Николов купил 40 любовни романа от пловдивски антиквар. Още 20 книги добавили самите ползватели на безплатната услуга – хора от входа и квартала.

Макар да сме на възраст, много от наборите се запалиха по компютъра. За мен обаче няма нищо по успокояващо от това да отмаряш с хубава книга в ръка. Затова реших да направя библиотеката. Хората взимат книгите, четат, а после обсъждат историите и героите. Всеки разказва какво е прочел и така имаме нови поводи да се срещаме пред входа. Четенето ни събира и така общуваме повече, казва дядо Дечо.

Според него най-добре в квартала се харчат любовните романи, макар публиката да е над средната възраст. Може би и по тази причина добре върви и народната медицина. Историческите романи също се четат, отчита литературните вкусове кварталният библиотекар.

Източник: Марица