Доказано! Алкохолът е много по-силен фактор за дълголетие от колкото упражненията!

Тайната на дълголетието отдавна вълнува хората и много учени посвещават години, за да изследват факторите, които влияят върху дългия живот. Едно от последните проучвания по темата достига до любопитния извод – умереното консумация на алкохол не само се удължава живота, но има и много по-голямо въздействие в сравнение с редовната физическа активност.

Заключението е на специалист по неврология д-р Клаудия Кавас от университета в Калифорния. През 2003 г. д-р Кавас и екипът й стартира проучване „90+“, което изследва въздействието на ежедневните навици върху дълголетието. Проучването продължава 15 години и обхваща 1700 души. Данните показват, че при хората, които изпират около две чаши бира или вино на ден, рискът от преждевременна смърт е с 18% по-малък. Изненадващо, упражненията имат много по-малко въздействие върху дълголетието. Учените откриват, че при хора, които практикуват някаква физическа активност 15-45 дневно, рискът от преждевременна смърт намалява с 11%.

„Нямам обяснения за това, но твърдо вярвам, че умереното консумация на алкохол е фактор за дълголетие“, коментира данни Кавас по време на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката.

Наличието на любимо занимание също добавя години към живота ни, установяват учените. При хората, които имат хоби и отделят по 2 часа на ден за него, рискът от преждевременна смърт намалява с 21%. Две чаши кафе на ден намаляват този риск с 10%.

Източник:  икономика