Диета Зиг-заг помага за свалянето на килограмите без гладувате

Нова диета, наречена „Зигзаг”, предлага лесно и ефективно отслабване чрез редуване на протеинови и въглехидратни дни. Методът, според някои диетолози, е подходящ дори и за хора, които ненавиждат хранителните ограничения.

Привържениците на диетата твърдят, че тя не само помага да се свалят до 10 кг за един-два месеца, но и не нанася никакви вреди на организма. Все пак при нарушения в метаболизма, проблеми с бъбреците, панкреаса и други вътрешни органи всички хранителни експерименти може да бъдат опасни. Иначе диетата е съвсем проста – необходимо е да редувате дни, в които консумирате бедна на въглехидрати храна, с дни, в които въглехидратите в менюто преобладават. За целта трябва да си изберете времеви рамки: препоръчва се да се прилага 2 месеца, но този период може да се коригира. Избраният период се разбива на цикли от по 4 дни.

Първият и вторият ден са нисковъглехидратни – количеството на въглехидрати в храната е около 0,5-1 г на всеки килограм телесно тегло. Третият ден в високовъглехидратен – 6-7 г въглехидрати на килограм телесно тегло. Четвъртият ден е средновъглехидратен – 3-4 г на кг. Калориите при диетата обаче не е необходимо да се броят. През първите два дни просто трябва да намалите консумацията на въглехидрати. Това са храни като ориз, картофи, всички пшенични изделия, спагети, сладки изделия и царевица. На третия ден – точно обратното – трябва да ядете много въглехидратни продукти и 4-5 пъти по-малко протеинови, които са всички видове меса, риба, яйца, сирене, бобови храни и ядки.

На четвъртия ден количеството въглехидрати и протеини в менюто е приблизително еднакво. Този разнообразен режим не позволява на тялото да привикне към определен тип хранене и да се забави метаболизмът. Обикновено в първите два дни се свалят 0,5-1 кг излишно тегло. На третия ден този резултат се запазва. На четвъртия ден или сутринта на петия изгубените килограми може да се върнат. Но това е напълно нормално – върналото се тегло не е от мазнини, а от вода. Тъй като въглехидратите се свързват с водата, тя се задържа в тялото.

На шестия ден водата си отива заедно с 1-2 кг. Резултатът е, че на всеки цикъл се свалят 0,5-1 кг. По тази схема за два месеца можете да свалите между 7 и 20 кг. Разбира се, резултатите зависят от първоначалното тегло, особеностите на организма и начина на живот. Колкото повече е първоначалното тегло, толкова по-бързо изчезват килограмите. Спортът също ускорява процеса на отслабване. Най-добре е обаче да тренирате на 4-тия ден от всеки цикъл – по това време организмът е най-стабилен и може безпроблемно да се справи със стреса от физическо натоварване.

Източник: Ретро